Kiezen is verliezen: welke artiesten ga jij kijken op Rock Werchter?

Kiezen is verliezen: welke artiesten ga jij kijken op Rock Werchter?

Arcade Fire (donderdag 20u50, Main) vs. Xavier Rudd (donderdag 20u45, KluB C)

Het eerste dilemma dringt zich op in de valavond van de eerste festivaldag. Wie de concertreviews van Best Kept Secret erop naslaat, weet dat Arcade Fire morgen zijn ijzersterke livereputatie wellicht alle eer zal aandoen. Bovendien komen de Canadezen deze zomer nog met een nieuwe plaat. De kans is dus reëel dat ze enkele van hun nieuwe songs de setlist in smokkelen. Het Australische one-man-wonder Xavier Rudd kan misschien niet uitpakken met nieuw materiaal, zijn onuitputtelijke voorraad aan tijdloze zomersongs is minstens even indrukwekkend. Bovendien bespeelt deze man in z'n eentje meer instrumenten dan de gemiddelde popband samen zonder daarbij al te experimenteel, zweverig of – nog erger – knullig te klinken. Een ware kunst en bovendien behoorlijk uitzonderlijk op een festival als Rock Werchter, dat toch vooral teert op een hoog aantal gevestigde waardes.

Onze keuze: Xavier Rudd

Kings of Leon (donderdag 23u10, Main) vs. Mura Masa (donderdag 23u00, KluB C)

Een van die gevestigde waardes is Kings of Leon. In de afgelopen tien festivaledities passeerden ze maar liefst zes keer de revue. Je mag dus van geluk spreken als je deze groep nog niét bent tegengekomen op de festivalweide. Een reden om toch te gaan? Hun geoliede gitaargeweld blijkt prima bestand tegen de tand des tijds en hun laatste album was al bij al zo slecht nog niet. De Amerikaanse rockers hebben alleen de pech dat Mura Masa tegelijk zijn strakke beats de wei op stuurt. Een plaat is er nog niet, maar nummers als ‘Lovesick' en ‘One night' bewijzen dat deze jongeheer talent op overschot heeft. Bovendien rijst de ster van deze jonge producer en multi-instrumentalist in een razend tempo richting de absolute top. Rock Werchter is dus de ultieme kans om dit talent nu al op te pikken.

Onze keuze: Mura Masa

Royal Blood (vrijdag 18u40, Main) vs. Dua Lipa (vrijdag 18u40, KluB C)

Noch Dua Lipa, noch Royal Blood staan bekend om hun subtiliteit. Waar Dua Lipa vooral uitpakt met opvallende podiumoutfits, lichtzinnige hitjes en een verrassend toonvast stemgeluid, doet Royal Blood zijn uiterste best om hun reputatie als luidste band in town hoog te houden. Voor beide groepen geldt bovendien ook dat ze vlak voor hun optreden een nieuwe plaat op de wereld loslaten. Aan enthousiasme zal het op beide podia alleszins niet ontbreken. Na lang beraad opteren we deze keer toch voor Dua Lipa, zo vaak krijg je immers niet de kans om een Albanees-Kosovaarse popprinses-in-wording te ontmoeten.

Onze keuze: Dua Lipa

James Blake (vrijdag 20u30, Main) vs. The Pretenders (vrijdag 20u55, KluB C)

The Pretenders hebben alles in huis wat een perfecte festivalgroep nodig heeft: een herkenbaar gehuid, een charismatische frontvrouw en een jukebox vol hits. Klassiekers als ‘Brass in Pocket' en ‘Don't Get Me Wrong' staan garant voor heerlijke meezingmomenten. Bovendien is het al dertig jaar geleden dat deze groep zich nog vertoonde op Rock Werchter. Voor James Blake is het daarentegen heel wat minder lang geleden. Sinds de klassieke muzikant zijn piano inruilde voor de draaitafel wist hij achtereenvolgens Beyoncé, Bon Iver en Kanye West om zijn vinger te winden. Wedden dat hij met jou straks hetzelfde doet?

Onze keuze: James Blake

Linkin Park (zaterdag 23u15, Main) vs. Above & Beyond (zaterdag 23u05, KluB C)

Above & Beyond doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, toch laat het Londense trio al sinds 2000 de dancewereld daveren met zijn bezwerende en melodische trance. Hun wekelijkse radioshow Group Therapy (ABGT) bereikt 25 miljoen luisteraars in meer dan 30 landen. De 100ste aflevering brachten ze live vanuit een uitverkocht Madison Square Garden in New York. Het is dus geen klein bier. Als Linkin Park geen belletje doet rinkelen, dan moet je de voorbije twintig jaar in een grot geleefd hebben. Het wordt sowieso een trip down memory lane, de keuze is of je wil headbangen alsof het 2001 is of net de beentjes wil losgooien op pompende beats. Geef ons maar dat eerste, want dit is Werchter en niet Tomorrowland.

Onze keuze: Linkin Park

Jimmy Eat World (zaterdag 17u00, Main) vs. Charli XCX (zaterdag 17u05, KluB C)

Het is een keuze tussen nostalgische emopunkers die Peter Pan-gewijs niet ouder willen worden en snedige, sexy bubblegumpop with an attitude. Het is een keuze tussen gevestigde waarde en jong geweld. Alhoewel dat ook niet helemaal klopt. Jimmy Eat World toert al sinds 1993 de wereld rond, maar de 25-jarige Charli XCX trok tien jaar geleden met haar muziek op MySpace al de aandacht van een organisator van illegale raves in Londen. Hoewel Jimmy Eat World op papier de stevigere band is, zal het volgens ons Charli XCX zijn die het hardst tegen de schenen zal schoppen. Wij kiezen voor de power, de pussy power welteverstaan.

Onze keuze: Charli XCX

System Of A Down (zaterdag 20u55, Main) vs. Crystal Fighters (zaterdag 20u50, KluB C)

Het contrast tussen de sfeer die rond 21 uur boven de Main Stage en KluB C zal hangen, kan haast niet groter zijn. Grimmige, donkere wolken zullen dreigend opdoemen boven het hoofdpodium als de Amerikanen van System Of A Down de eerste noot aanslaan, terwijl er niet veel verder een bonte feelgoodshow op het programma staat bij Crystal Fighters. Hoewel het de aller<HH>eerste keer is dat System Of A Down op Rock Werchter staat, hebben we een lichte voorkeur voor de Britse mafketels die voor hun knotsgekke, folkie dansmuziek inspiratie vonden in de Baskische cultuur.

Onze keuze: Crystal Fighters

The Lumineers (zondag 18u15, Main) vs. Rag'n'Bone Man (zondag 18u05, The Barn)

Zin om ‘Ho Hey' luidkeels mee te kwelen met de banjohit van The Lumineers? Of past de toonhoogte van de monumentale kersthit ‘Human' van Rag'n'Bone Man net iets beter bij jouw stembereik? Een ding is zeker, je zal naar huis gaan met een oorworm van jewelste. Vraag is alleen of je nood hebt aan een levenslustig Amerikaans folktrio of een blanke Brit bij wie de soul van zijn stem druipt. Veel heeft Rory Graham met zijn alter ego Rag'n'Bone Man nog niet bewezen, alleen dat hij een klok van een stem heeft. Bovendien zien heel wat kenners de toekomst voor hem rooskleurig in. In 2016 won hij de Critic's Choice Award tijdens de Brit Awards en dit jaar belandde hij op de tweede plaats in de Sound Of 2017, de jaarlijkse talentenlijst van de BBC. Of die eer hem terecht te beurt valt, ontdekken we graag op Werchter.

Onze keuze: Rag'n'Bone Man

Alt-J (zondag 20u15, Main) vs. Soulwax (20u05, The Barn)

Misschien is dit wel het moeilijkste dilemma waarvoor je tijdens Rock Werchter gesteld wordt. Soulwax heeft live een steengoede reputatie. Na tien jaar is de band rond de broertjes Dewaele terug met een fenomenale plaat. ‘FROM DEWEE' is bovendien in een take opgenomen, waardoor het album gemaakt is om live te brengen. Op het podium belooft het vonken te geven, want Stephen en David nemen hun volledige opnamestudio mee. Die smetteloze livereputatie hebben de hipsters van Alt-J niet. Wie ze al eens live gezien heeft, weet dat hun optredens vaak niet even straf zijn als hun platen. Toch overtuigde het Britse trio wel bij zijn laatste passage in ons land. Natuurlijk is het iets gemakkelijker om een honderdtal mensen mee te slepen in een zaal als De Kreun in Kortrijk dan duizenden op een grote Werchterwei. Wie waar wil krijgen voor zijn geld, trekt dus best rond 20 uur naar The Barn voor Soulwax.

Onze keuze: (met pijn in het hart) Soulwax