Jacle Bow: een ode aan de rock 'n roll

Jacle Bow: een ode aan de rock 'n roll

‘Mumble', wat zo veel wil zeggen als 'mompelen', is een merkwaardig woord in de titel van een rockalbum.

Jonas Bastijns: «‘What's all the mumble about' is de titel van een van onze eerste liedjes. Maar we hebben onze albumtitel ook pas op het allerlaatste moment gekozen. Mensen die ernaar luisterden vonden de sfeer vreemd maar toch geweldig. De titel van het liedje heeft voor ons een dierbare betekenis. Het doet denken aan een beginnende band die doorbreekt en beroemd wil worden. Het is dus ons visitekaartje.»

Al in de eerste noten hoor je die voorliefde voor de rockmuziek van weleer.

«We luisteren ook naar andere genres, maar inderdaad, old skool rock is onze passie. De muziek is geïnspireerd door de sixties en seventies, een gouden tijdperk in de pop- en rockmuziek waar we maar niet genoeg van krijgen. Toen we onze band net hadden opgericht, haalden we de mosterd overal: pop, country of hardrock. Maar we identificeerden onszelf met de Rolling Stones, Faces, David Bowie enzovoort. Misschien zal onze muziek nog verder evolueren op onze volgende albums. Bowie blijft een van onze favorieten omdat hij zichzelf steeds heruitvond als muzikant.»

Jullie zijn erin geslaagd om Britse rock te combineren met Amerikaanse country.

«Het zijn genres waarin we ons huiswerk gemaakt hebben. Wij zijn de generatie van Wikipedia en YouTube. Toen ik nog op de schoolbanken zat, ontdekte ik zo tot in de vroege uurtjes nieuwe dingen. Langzaamaan kreeg mijn muzikale identiteit vorm. Mijn ouders kennen niets van muziek. Ik heb mijn kennis over de muziek van toen te danken aan het internet. En vervolgens leerde ik Karel (Van Mileghem) en Joris (Thys) kennen, die van dezelfde muziekgenres houden. Samen zijn we een wandelende muziekencyclopedie.»

De eerste zin van het eerste liedje zet de toon voor de rest van het album: «She's my be-bop-a-lula».

«Dat is wellicht het liedje dat de meeste muziekgeschiedenis met zich meedraagt. Ik herinner me nog goed het gevoel toen ik het schreef. Ik had een eerste strofe nodig en de rest van het idee volgde zin per zin. Dit liedje is geïnspireerd op Neil Young, Ray Charles, The Band maar ook op twee clubs in de Verenigde Staten waar we hebben opgetreden. Het is het eerste liedje op ons album, een visitekaartje dat je een voorsmaakje geeft van onze wereld.»

Pierre Jacobs

Jacle Bow speelt op het Open Air-podium op Les Ardentes op zaterdag 8 juli vanaf 14 uur.