"Ik heb veel geleerd op Esperanzah!"

"Ik heb veel geleerd op Esperanzah!"

Voor heel wat festivalgangers is Esperanzah! een jaarlijks ritueel geworden tijdens het eerste weekend van augustus. Sommigen komen voor de wereldmuziek, anderen voor de prachtige setting in de abdij van Floreffe. "Elk jaar laat ik het begin van mijn vakantie samenvallen met het eerste weekend van augustus. Pas daarna vertrek ik met mijn gezin op vakantie", zegt Denis, een dertiger die hier al voor de zevende keer is.

Gevarieerde affiche

Dit jaar trok Esperanzah! vooral de hiphopkaart, met onder meer IAM, dat de 20ste verjaardag van zijn iconische plaat L'École du Micro d'Argent kwam vieren, Keny Arkana en Scylla. En die stelden niet teleur, vond ook Baptiste. "Ik wist niet wat ik mocht verwachten, maar het was absoluut geweldig", aldus de nieuwe fan.

Familiaal…

Net als elk jaar kreeg de abdij weer alle generaties over de vloer. Van kinderen met hun ouders in de Village tot vijftigers die nog altijd te vinden zijn voor een verzetje.

…maar ook feestelijk

Familiaal betekent niet dat het geen feestje was. Getuige de oogjes van de festivalgangers op de camping. "De volgende keer slaap ik op de familiecamping", grijnst Jeanne, een twintiger die op de ‘feestcamping' langs de oevers van de Samber sliep. Maar ook op die familiecamping hing er, ondanks een meer gedempt volume, een feestelijk sfeertje.

Party en militant, win-win!

Het is het recept van Esperanzah! sinds dag één: van een muzikaal feest een moment van protest maken. En omgekeerd. Dit jaar was het thema ‘Bruggen tegen hun muren'. In de Village des Possibles stonden de stands van allerlei verenigingen in het teken van migratie en het bouwen aan een duurzamere wereld. "Ik heb veel geleerd", zegt Baptiste. "Nu alleen nog zien hoe ik dat in de praktijk ga omzetten."

Camille Goret