Geel ontvangt het beste uit Jamaïca

Geel ontvangt het beste uit Jamaïca

Vrijdag 4 augustus

Main Stage

Laten we beginnen met Iba Mahr, de sympathieke jonge rootsartiest met het kenmerkende vibrato in zijn stemgeluid. Perfect om op temperatuur te komen. Zorg dat je ook zeker een stukje meepikt van de band Raging Fyah, de nieuwe lichting van de rootsreggae. Stuk voor stuk topmuzikanten met ijzersterke songs.

BELGA / A. Belot

Niet te missen is Chronixx. Deze jongeman uit de ghetto's van Spanish Town, de arme buur van hoofdstad Kingston, is dé rijzende ster aan het rootsreggaefirmament. Door zijn innemende persoonlijkheid, tonnen charisma en een enorme veelzijdigheid ontwikkelde hij zich, samen met zijn band ‘The Zincfence Redemption' tot een van de populairste acts van dit moment. Chronixx maakt nummers met een boodschap en slaagt er feilloos in deze te verspreiden. Zo was hij al twee keer te gast in de Tonight Show van Jimmy Fallon.

 

https://youtu.be/LfeIfiiBTfY

Nood aan wat quality time met je lief? Dan moet je bij Jah Cure zijn, deze zomer exclusief te zien op Reggae Geel en goed voor een karrenvracht hits. Veelal zeemzoete love songs, maar ook in zijn repertoire is ‘the struggle of life' nooit ver weg. De man is, ondanks een passage van enkele jaren in de gevangenis, nog steeds buitengewoon populair.

Foto: Peter de Jongh

Heb je nog wat energie over? Rep je dan naar de show van Capleton, ‘the Prophet'. Deze boomlange rasta, met kenmerkende tulband en bijhorende extravagante kostuums, staat bekend om zijn hyperenergieke shows. De man zweept zijn publiek op als een volleerd Zumba-instructeur en stuitert regelmatig over het podium als een skippybal.

 

 

‘18” Corner'

Foto: Peter de Jongh

Weinig festivalpodia die zo'n verscheidenheid aan alternatieve benamingen moeten ondergaan. Een van de meest gehoorde is ongetwijfeld het ‘dub-bos'. Niet eens zo slecht gekozen, want het is inderdaad een dennenbos en je hoort er het hele weekend dub, de instrumentale basis van reggae die in essentie neerkomt op de drum en de bas. Zorg ervoor dat je hier zeker een tijd blijft genieten, in de hangmatten aan de rand, of in het midden van de actie. Laat je geestelijk even helemaal resetten door de loodzware bassen, voortgebracht door ambachtelijk gebouwde soundsystems. Door de fysieke kracht van de muziek en de meditatieve, bij wijlen opzwepende stem van de MC, zal je het bos herboren verlaten.

De 18” (18 inch of 45,62 cm) verwijst overigens naar de diameter van de luidsprekers in de baskasten van een soundsystem. Oordoppen zijn dus geen overbodige luxe!

https://youtu.be/AvKTMv4E09Y

Op vrijdag hoor en zie je hier het soundsystem van het Londense Word Sound & Power aan het werk. Ook stadsgenoten Channel One, al meer dan dertig jaar achter de knoppen, en Blood Shanti zullen met hun selectie de apparatuur van menig Kempens amateurseismoloog tilt doen slaan.

Bounce Dancehall

Foto: Peter de Jongh

Zin in een dansfeestje? Nergens wordt er meer geschuurd, gebubbeld en gedaggerd dan in deze tent. Tommy Milfnikka (oprichter van het Antwerpse Civalizee Foundation) en Herb-a-lize It zijn de gastheren van dienst. Hun dj-sets, een mix van reggae en dancehall met uitstapjes naar hiphop en soca, mikken recht op de heupen en vooral de billen. Op vrijdag kan je hier ook nog Soul Supreme uit New York en live act Aidonia aan het werk zien.

Skaville

Foto: Peter de Jongh

Britse soundsystems, Axis Valv-A-Tron en Sound & Pressure Lo Fi ontmoeten elkaar voor het eerst op het continent. Beide installaties werken met retro speakers en buizenversterkers. Die zijn niet alleen een lust voor het oog, maar produceren ook een uniek vintage-geluid.

 

 

Zaterdag 5 augustus

Main Stage

Foto: Peter de Jongh

Klaar voor een nieuwe dosis ‘vibes'? Jesse Royal, samen met generatiegenoten Chronixx en Protoje verantwoordelijk voor de nieuwe wind die door de dancehall waait, is zeker de moeite voor een omweg langs het hoofdpodium. Glen Washington zorgt met zijn zoete stem en een arsenaal aan love songs voor de perfecte soundtrack van een zomerse zaterdag.

Ben je niet vies van een streepje pop of r&b, dan zal Tessane Chin, winnares van ‘The Voice USA', je zeker kunnen bekoren. In hetzelfde genre komen we hit machine Christopher Martin tegen, eerlijke songs met een positieve boodschap. Deze man is vast en zeker een van de publiekslievelingen. Maxi Priest vormt de perfecte afsluiter van dit rijtje. Met enkele wereldhits op zijn naam, wist Reggae Geel de grootste Britse reggae-artiest ooit te strikken.

EPA / David Rae Morris

Om af te sluiten keren we nog even terug naar de essentie: rootsreggae die een vuist maakt tegen alles wat er mis is in deze wereld. Na veertig jaar staat het Britse Steel Pulse eindelijk op Reggae Geel, een uitgelezen kans om deze veteranen te zien spelen. Dat geldt meteen ook voor Black Uhuru, met oprichter Duckie Simpson en Mykal Rose nog eens samen op een podium. Een unicum!

Bounce Dancehall

We kijken vooral uit naar Ricky Trooper. Destijds legendarisch selector (hij die de plaatjes kiest) van het soundsystem Killamanjaro. De man won in zijn rijkgevulde carrière zowat alle clashes (dj-wedstrijden) die naam waardig en zal de tent zeker op zijn kop zetten.

De ‘18” Corner'

Op zaterdag brengt Young Warrior, zoon van levende legende Jah Shaka, zijn sound system in stelling om de overgebleven dennenappels uit de bomen te schudden. Gussie P, Maffia & Fluxy en Jah Youth zullen hem vakkundig bijstaan.

Skaville

In Skaville ga je terug naar de begindagen van het genre, om te dansen op ska en rocksteady. Je ziet er onder meer The Silvertones en The Heptones aan het werk, twee bands die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw mee aan de wieg stonden van de reggae. Dj's Mr Fried-G, Little Boy Blue en Loempiavreter laten je de hele dag genieten van ontelbare pareltjes uit hun vinylcollectie.

Zowel op vrijdag als zaterdag is er ook nog van alles te ontdekken aan het kleinste podium op het terrein: ‘The Yard'. Reggaebus Soundsystem, Macca Tree en zangeres Hempress Sativa, de Brusselse brulboei Uman, dj's Jamie Rodigan en Illbilly Hitec...

Voor alle duidelijkheid: de relaxte sfeer op Reggae Geel is niet echt bevorderlijk voor het volgen van lijstjes en schema's. Wordt het allemaal een beetje druk, laat je dan gewoon leiden door je gevoel en geniet volop van de Caraïbische vibe!