Esperanzah!: een muzikale reis

Van 4 tot 6 augustus slaat Esperanzah! zijn tenten weer op in de abdij van Floreffe, met als vanouds een bonte mix van stijlen uit alle hoeken van de wereld. Door Gaëtan gras
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"Een heel betoverend en onmiskenbaar aantrekkelijk decor", "een tegendraadse affiche, ondanks enkele grote headliners" en een "geëngageerd, sociaal bewust karakter dat zijn gelijke niet kent". Dat is – in de woorden van oprichter Jean-Yves Laffineur – het succesrecept van het meest militante festival in België. Sinds de eerste editie in 2002 is Esperanzah! almaar professioneler geworden en heeft het zich aangepast aan een samenleving die constant evolueert. Zonder daarbij zijn eigenheid te verliezen: een venster op de wereld zijn.

"We hebben een hippie-imago, maar dat klopt niet. Alleen mensen die nooit komen, denken dat", lacht de vijftiger, die er fijntjes bij zegt dat zijn team van niemand een lesje te leren heeft op communicatievlak. Wat de muziek betreft, speelt Esperanzah! zijn ‘World Music' kaart en alternatieve identiteit uit. Het aanbod is in de loop der jaren almaar gevarieerder geworden, met ook dit jaar weer onbekende, boeiende artiesten en klinkende namen.

Bruggen bouwen

Net als elk jaar maakt Esperanzah! van de feestelijke ambiance gebruik om ook enkele maatschappelijke thema's in de kijker te zetten: duurzame ontwikkeling, sociale en ecologische transitie, milieubescherming… Het maakt allemaal deel uit van het DNA van het festival. De Village des POSSIBLES staat met de slogan ‘Bruggen tegen hun muren' volledig in het teken van de ongeziene vluchtelingencrisis in Europa. En de organisatoren nemen een duidelijk standpunt in: ze hekelen het heersende isolationisme op het Oude Continent, keuren het huidige migratiebeleid af en tonen vooral het menselijke gelaat van de vluchtelingen aan de hand van documentaires, debatten en workshops.

Onder de talrijke sensibiliseringsacties die dit jaar op het programma staan, ook het symbolisch versturen van een brief en sleutels aan staatssecretaris Theo Franken. "Om te tonen dat we resoluut gekant zijn tegen zijn systeem en visie van gesloten centra en zijn ambitie om er gezinnen met kinderen in op te sluiten." Kortom, Esperanzah! wil de zowat 70 fysieke of symbolische muren die nog bestaan in de wereld komend weekend doorbreken en vervangen door bruggen.