Ecologie en elektro gaan hand in hand op Paradise City

Ecologie en elektro gaan hand in hand op Paradise City

Paradise City is een mix van underground en bekende electronamen, en nieuw te ontdekken talent. Van 29 juni tot 1 juli staat er house, techno, electro en disco op de affiche, gebracht door een vijftigtal dj's en liveartiesten. En dat allemaal in het idyllische kader van het Kasteel de Ribaucourt, inclusief slotgrachten! Een kleine greep uit het menu.

De toppers

We kunnen moeilijk om Laurent Garnier heen. Na een carrière van dertig jaar zet de Franse dj-paus nog altijd moeiteloos elke zaal in vuur en vlam met zijn vlijmscherpe sets. Andere legende, andere stijl: Lil Louis, de man achter ‘French Kiss', een megahit uit de clubscene die het begin van de house inluidde. In 2018 heeft het icoon uit Chicago nog niks van zijn pluimen verloren. Ook de Franse Jennifer Cardini heeft al bijna twintig jaar lang een ijzersterke reputatie, dankzij haar Berlijn-geïnspireerde techno.

DJ Koze begint zijn set al om 18u op zondag, kwestie van iedereen goed op te warmen. Zijn tech-house vol invloeden is de ideale soundtrack om de avond in te zetten met een glas in de hand, voor de Bulgaarse dj KiNK zijn funky house de nacht in knalt.

De favorieten

Electro goes global en doorbreekt resoluut de noord-zuidgrenzen. Paradise City zet ook Arabische sounds op de affiche, waaronder die van de Syriër Omar Souleyman – die ons heel even doet vergeten dat zijn land in oorlog is. We verwachten ook veel van de New Yorkers van Bedouin, die hun muziek doordrenken met ritmes uit het Midden-Oosten. En ook het trio Acid Arab heeft snel naam gemaakt in de electroscene, met een knappe mix van oosterse en westerse geluiden.

De Fransman Worakls heeft nog altijd geen eerste plaat uit, maar zijn tracks op YouTube krijgen telkens wel miljoenen hits. Het is dus maar een kwestie van tijd voor hij echt ontploft. Red Axes, vorig jaar nog op Dour, belooft een liveshow die de electrosfeer overstijgt. We zetten ook geld in op de jonge Or:la, die nog eens duidelijk maakt – als dat nog nodig was – dat vrouwen de toekomst van de techno zijn. Ook al zijn haar invloeden resoluut old school. Nog meer old school vibes krijg je van de Berlijnse Perel, die de mosterd haalt bij de jaren 80.

Green festival

In 2016 won Paradise City de GroeneVent Award van Ovam voor zijn ecologische aanpak. En vorig jaar kreeg het de op een na hoogste onderscheiding (Highly Commended) van A Greener Festival. De organisatoren gaan dit jaar nog een stapje verder en willen nog minder afval en CO2-uitstoot. De decoratie is volledig afkomstig van gerecycled materiaal en het festival gebruikt hernieuwbare energie en ledverlichting.

Paradise City is een CO2-neutraal festival. Het compenseert zijn werkelijke uitstoot van kooldioxide door de aankoop van houtkachels voor gezinnen in Oeganda. Elke kachel helpt het verbruik van hout en kolen met 40% te verminderen, reduceert de CO2-uitstoot met 1,4 ton per jaar en bespaart elk gezin 64 euro per jaar. Ze beperken trouwens ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen die vaak de oorzaak zijn van ademhalingsstoornissen.

Paradise City promoot dus een ‘green lifestyle', ook op de menu's van de foodtrucks. Veel vlees vind je met andere woorden niet. Maar ook de camping is ingericht met het grootste respect voor de natuur.

Praktisch

Paradise City gaat door van 29 juni tot 1 juli in Perk (vlakbij Brussels Airport), in het park van Kasteel de Ribaucourt. Tickets kosten 46 euro voor vrijdag en 56 euro voor zaterdag en zondag. Een combiticket voor drie dagen kost 89 euro (109 euro met camping).

Pierre Jacobs

paradisecity.be