Dit is onze top op Pukkelpop

Dit is onze top op Pukkelpop

De overloper: Solange

Foto AFP

Donderdag 13 juli staat voor veel Dourgangers in de agenda genoteerd als een zwarte dag. Solange, dé headliner van het Waalse muziekfestijn, zei op het laatste nippertje haar concert af om gezondheidsredenen. Blijkbaar heeft ze de vermoeidheid ondertussen weggeslapen, want de jongere zus van Beyoncé prijkt sinds een dikke twee weken op de affiche van Pukkelpop 2017. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Sinds ze vorig jaar verraste met ‘A Seat at the Table', wordt de R&B-nachtegaal gelauwerd om haar politieke teksten in een sausje van sierlijke grooves en minimalistische songs. Kortom, een onverwacht, maar welgekomen goedmakertje.

Donderdag 20u50 – Main Stage

De headliner: The XX

Foto AFP

“Het geluid van een generatie, een begrip op zich, een wereldwijd fenomeen.” Met die lovende woorden kondigt Chokri Mahassine de komst van The XX aan. Dat de organisator van Pukkelpop een fan is van het Britse trio is duidelijk. En hij is niet alleen, want de singles ‘On Hold' en ‘Say Something Loving' werden de laatste maanden grijsgedraaid op de radio. Met hun derde plaat ‘I See You' hebben de schuwe muurbloempjes zich ontpopt tot meer zelfzekere supersterren, zonder daarbij iets te verliezen van hun ontwapenende kwetsbaarheid. Een magische formule die je gegarandeerd kippenvel bezorgt.

Donderdag 00u30 – Main Stage

De romanticus: Bear's Den

Wil je tussen de pompende en beukende beats even uitblazen of heb je nood aan een tête-à-tête met je wederhelft? Dan sta je best vooraan bij het optreden van Bear's Den, zonder twijfel het uitgelezen moment om elkaar diep in de ogen te staren. Net zoals hun maatjes van Mumford & Sons hebben ze de banjo ondertussen aan de wilgen gehangen en profileren ze zich niet langer als een folkband, maar als een stadionband.  Toch zal je de jonge troubadours niet op stoere praat betrappen. Des te meer blinken ze uit in ingetogen liedjes die een gevoelige snaar raken.

Zaterdag 19u45 – Main Stage

De debutant: Sigrid

Foto AFP

De eerste festivaldag krijgt de Noorse Sigrid de eer om de deuren van de Club open te zwaaien. Ze heeft slechts 19 lentes op de teller, maar met haar loepzuivere stem en haar ijzersterke debuutsingle ‘Don't Kill My Vibe' wist ze wereldwijd behoorlijk wat zieltjes te sprokkelen. Wie nog op zoek is naar de juiste vibes om het festival in te zetten, rept zich dus best in alle vroegte naar de weide.

Donderdag 13u00, Club

De schuurkoning: Sampha

Zijn naam vind je vaak in hetzelfde rijtje terug als die van Frank Ocean en Anderson.Paak en de debuutplaat die hij in februari uitbracht behoort tot één van de mooiste van het jaar. Het grote publiek kent hem wellicht van de gevoelige monsterhit ‘(No One Knows Me) Like The Piano', maar wie verder kijkt dan de ultratop ontdekt al snel dat deze soulkoning veel meer in zijn mars heeft. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Blood on me' of ‘Plastic 100°C' en laat je schaamteloos verleiden door zijn zwoele stem, sexy beats of je nieuwe zomerliefde twee meter verder in de tent.

Vrijdag 22u45, Club

De Belg van het weekend: Emma Bale

Het is moeilijk kiezen tussen de vele Belgen op de affiche, maar uiteindelijk zijn we voor Emma Bale gegaan. Waarom? Ze is piepjong, bulkt van het talent en heeft een stem waar menig (b)engel jaloers op is. Dankzij nummers als ‘Run' en ‘Fortune cookie' heeft ze trouwens een solide basis van zowel lovers als haters veroverd. Wie de moed heeft om zich – naar festivalnormen – voor dag en dauw naar de Dance Hall te reppen, is er dus zeker van dat daar een schare trouwe fans voor het podium zal verzamelen voor een stevig feestje. Vroeg begonnen is half gewonnen.

Vrijdag12u35, Dance Hall

Liesbeth De Corte en Mare Hotterbeekx