De line-up van Les Ardentes: een eclectische mix

De line-up van Les Ardentes: een eclectische mix

Terwijl in 2006 nog artiesten als Indochine, CocoRosie, Le Peuple de l'Herbe, TTC en Sven Väth op de affiche van de eerste editie stonden, trekt het festival al enkele jaren resoluut de ‘urban' kaart.

Gucci Mane

Op de affiche

Kendrick Lamar, Pharrel Williams, A$AP ROCKY, Method Man & Redman, Wu Tang Clan, IAM, Nekfeu, Nicki Minaj, Casseurs Flowters, Disiz, La Smala… Er stonden al heel wat grote hiphopnamen op het podium in Luik. «In het begin programmeerden we urban artists voor een breed publiek, zoals Cypress Hill, Snoop Doog, Missy Elliott… Vandaar is het natuurlijk geëvolueerd. We stelden vast dat ons publiek een voorkeur voor dat genre heeft. We hebben een opvallende bocht gemaakt met de komst van Kendrick Lamar in 2015», vertelt organisator Fabrice Lamproye.

Booba

En deze nieuwe editie is geen uitzondering op die regel, want grote namen uit de Amerikaanse hiphop zoals Gucci Mane, Tyga en Tyler The Creator tekenen present. Ook de fans van Franse rap worden op hun wenken bediend, met Booba die voor het eerst op een Belgisch festival speelt. Roméo Elvis, Damso, Scylla en TheColorGrey verdedigen de Belgische driekleur.

DJ Snake

Maar ook iedereen met een hart voor pop of rock komt aan zijn trekken, met onder meer Placebo, Liam Gallagher, Julien Doré en La Femme. Sean Paul, de king van de dancehall, zorgt voor de Jamaicaanse touch in Luik. En DJ Snake sluit het festival af met een stevige dosis electro.

Liam Gallagher

De artiestenkeuze

Om een actueel en gevarieerd programma voor te schotelen, beginnen de organisatoren al heel vroeg – soms zelfs al voor de voorafgaande editie – de artiesten te contacteren. «Maar meestal krijgen we pas in september-oktober de informatie van de Amerikaanse of Engelse agenten over de potentiële tournees van de grote namen uit het urban milieu. Op dat moment krijgen we een goed idee van wat er mogelijk is», legt Fabrice Lamproye uit.

Tyga

De selectie van de artiesten voor een van de drie podia hangt af van verschillende criteria. «Eerst en vooral de naamsbekendheid, maar ook mond-tot-mondreclame en het proactieve speurwerk dat we op social media verrichten om te ontdekken wat hot is in de States», zegt de organisator.

Sean Paul

«Onze Franstalige acts gaan we op het terrein zoeken. Artiesten als Nekfeu of BigFlo & Oli hebben we heel vroeg ontdekt. Dat zijn voorbeelden van artiesten die we van bij het begin volgen en die vervolgens groot worden. Hun eerste concerten waren in een zaaltje voor 30 fans», vertelt hij over de twee jongens uit Toulouse, die vorig jaar een massa festivalgangers naar het hoofdpodium lokten.

La Femme

Laura Sengler