De festivalcamping beu? Overweeg dan deze alternatieven

De festivalcamping beu? Overweeg dan deze alternatieven

Hoe handig ze ook zijn, ‘2 seconden'-tenten maken kamperen op een festival er niet comfortabeler op. Voor sommigen horen die slapeloze nachten in een tentje bij de charme van een festival. Voor anderen blijft het een foltering. Gelukkig komen er de laatste jaren almaar meer alternatieven bij.

1. Hutten 

Festivals hebben intussen begrepen dat sommige bezoekers wat meer comfort verwachten om te overnachten. En vooral dat ze daarvoor willen betalen. Zo'n tien jaar geleden lanceerden Graspop, Dour en Dranouter de Festihuts. Deze houten minichalets verwelkomen tot vier personen en zijn uitgerust met een bed, matras en zelfs een slot.

Dat comfort heeft natuurlijk een prijs. Op Dour betaal je 360 euro voor vijf nachten in een tweepersoonschalet. En je reserveert maar best zo vroeg mogelijk, want alles is heel snel volzet. Dit jaar waren alle festihuts met 2, 4 en 14 bedden al in mei de deur uit. Deze alternatieve kampeertrend wint dus duidelijk aan terrein. Op Dour en Pukkelpop kan je ook tipi's huren en zelfs luxecabines met bedden, springveren matrassen en elektriciteit. Voor die luxe betaal je op Dour 480 euro voor vijf nachten en twee personen.

2. Hotel, Airbnb en Couchsurfing

Meer en meer festivals bieden ook packages aan, met je toegangsticket en enkele overnachtingen op hotel in de buurt. Meestal organiseren ze meerdere keren per dag een shuttle tussen het hotel en de festivalwei. Handig en comfortabel.

De shuttle is niet inbegrepen en de vraag is groot, maar als je echt geen zin hebt om te kamperen kan je ook je toevlucht zoeken bij Airbnb. Of ga lekker old school couchsurfen bij een local. Al is het lang niet zeker dat die zin heeft om midden in de nacht een stoffige/modderige festivalganger over de vloer te krijgen.

3.  Mobilhome en caravan

Wil je liever vlakbij de wei logeren, maar toch genieten van een dak boven je hoofd en een minimum aan comfort? Trek er dan met de camper op uit. De meeste festivals hebben een speciale parking voor mobilhomes en caravans. Graspop en Rock Werchter, bijvoorbeeld. Dour en Pukkelpop dan weer niet. Check dus eerst even of je favoriete festival die mogelijkheid biedt.

(tw)