De affiche van Tomorrowland ontleed: Sporting België vs. FC Rest van de Wereld

Belgen zijn van nature uit bescheiden, maar als het gaat om Tomorrowland mogen we onszelf op de borst slaan. Het festival is stilaan het jaarlijkse hoogtepunt voor fans van elektronische muziek. En hoewel het daar wemelt van de internationale grote namen, blinken ook meerdere landgenoten hoog op de affiche. 
door
Xavier
Leestijd 3 min.

Het Belgische team

Mochten de Belgen op Tomorrowland aantreden in een voetbalwedstrijd tegen de grootste buitenlandse dj's, dan hadden we twee kapiteins gehad: Dimitri Vegas en Like Mike. De twee broers uit de streek zijn bij het ontstaan van het festival door de organisatie onder de arm genomen en groeiden intussen uit tot grootheden in hun genre. Het duo mag draaien op de Main Stage, maar host ook een eigen podium, ‘Generation Smash'. Die eer valt ook Netsky, Lost Frequencies en The Magician te beurt.

De reden waarom ons land zo'n broedplaats is voor gesmaakte elektronische muziek is mede te danken aan de pioniersrol die België in dat genre heeft gespeeld. Geen Tomorrowland zonder onder andere het Bonzai-label dat tijdens het festival z'n 25ste verjaardag viert. Er is ook nog meer Belgische retro met het nostalgische I Love The 90's en de bewaarders van de retro house Age of Love. Daarnaast zal The Sound of Belgium ode brengen aan de geschiedenis van de Belgische dance-scene en zullen ook de piraten van het Belgische Feestgedruis hun vlag op De Schorre hijsen. Mensen zoals Yves V en Yves Deruyter hebben bijvoorbeeld geen routebeschrijving meer nodig, want zij zijn er al vanaf editie één elke keer bij.

Naast de Belgische vedetten en enkele oude rotten uit het vak, mogen ook wat nieuwere namen zich in the picture spelen in Boom. Amelie Lens en Charlotte De Witte hebben al ervaring op de teller, maar trekken elk jaar steeds meer volk, wat op zijn beurt steeds meer deuren opent in het buitenland. Zij kunnen ook de groentjes onder hun vleugels nemen. Zo mag de Brusselse jonge snaak Henri PFR zijn eerste stappen zetten richting Mainstage en werd de Belgische band Stavroz uitgenodigd om met hun organische vibe te mensen te verblijden. Opvallend is dat er dit jaar ook een chef-kok achter de decks kruipt. Nick Bril staat overdag achter het fornuis van The Jane, het restaurant van Sergio Herman, maar kan ook heel goed overweg met platenspelers.

Belga / J. Roosen

De tegenstanders uit de rest van de wereld

Maak een lijstje van de headliners die afzakken naar Tomorrowland en je hebt het equivalent van het Real Madrid of Barcelona van de elektronische muziekwereld voor je liggen. Je bent pas iemand als je in Boom mag komen draaien. Een greep uit de dj-grootheden: David Guetta, Martin Solveig, Dave Clarke, Armin Van Buuren, Tiësto, Steve Aoki, Joris Voorn, Adam Beyer, Martin Garrix, Fatboy Slim, Paul Kalkbrenner, Eric Prydz, enzovoort. De lijst is eindeloos lang.

Het is die verzameling van talent die de dj's kan overtuigen om elk jaar opnieuw in België te komen draaien. De onderlinge concurrentie, gecombineerd met het dolenthousiaste publiek en het feeërieke kader, zet sommige artiesten ook aan tot bijzondere experimenten. Zo is er dit jaar opnieuw ruimte voor B2B-sets, waarbij twee dj's elkaar na enkele nummers afwisselen, voor de onthulling van nieuwe samenwerkingen of dj's die even uit hun comfortzone willen komen en een alter ego gebruiken. Zo speelde Afrojack al onder zijn naam ‘Nick van de Wal' de Tomorrowland Daybreak Sessions. Dit jaar zijn artiesten Cirez D, Mescal Kid, NWYR, Gouryella, Dakota geprogrammeerd. Telkens een alias voor een bekende dj die eens iets anders willen laten horen dan wat het publiek verwacht.

Als je zoveel artiesten op je affiche plaatst, ga je ongewild ook enkele originele combinaties creëren. Zo zijn er verschillende dj-koppels die de decks bespelen of bespeeld hebben. Vorig jaar draaide Adam Beyer nog met zijn vrouw Ida Engberg. Dit jaar speelt Niels Feijen zij aan zij met LYA en VISION MACHINE met zijn NATASJA. De Nederlande dj Unders komt met zijn Berlijnse dame Britta. Unicum in de geschiedenis van Tomorrowland is dat een vader, Delafino, met zijn bloedeigen dochter Luna Fino, zijn liefde voor house kan delen voor het publiek. De fakkel wordt doorgegeven op een wel heel bijzondere plaats, de ‘LEAF'-stage die bovendien het meest duurzame podium van het festival vormt.

Door Xavier Vuylsteke De Laps