Colours of Ostrava: de festivalsfeer opsnuiven in Oost-Europa

Colours of Ostrava: de festivalsfeer opsnuiven in Oost-Europa

De ontdekkingstocht brengt ons naar het Colours of Ostrava-festival in Tsjechië. Tot begin jaren 90 stond Ostrava, de oostelijke stad vlak aan de Slowaakse en Poolse grens, in functie van de industrie, met heel wat mijnen en fabrieken. Voor de Tsjechen staat de stad bekend als Black Ostrava. Gelukkig is er op een dikke twintig jaar tijd veel veranderd en is de stad niet alleen uitgegroeid tot de groenste van het hele land, maar wist ze ook haar imago op te krikken. Colours of Ostrava is het evenement waarmee de stad zich weer op de kaart zette.

Foto M. Grobar

Vroeger vond het festival plaats in het centrum van de stad, maar aangezien het daar uit zijn voegen barstte, trok het naar Dolní Vítkovice, een impressionant complex waar vroeger ijzer en staal geproduceerd werd. In het doolhof van verroeste oude pijpen, torens en hoogovens zijn twintig podia en tientallen foodtrucks verstopt. Dankzij zijn unieke sfeer en een line-up met meer dan 200 acts vanuit verschillende genres hoort het festival bij een van de beste van Europa. Dit jaar kan de organisatie uitpakken met ronkende namen als Imagine Dragons, Justice, Michael Kiwanuka, Alt-J, Norah Jones en Digitalism.

Muzikale ontdekkingstocht

Het leuke aan dit festival is dat het ook een muzikale ontdekkingstocht is. Zo leer je er bands kennen die in Tsjechië en Polen supersterren zijn. En met wat geluk moet je niet staan drummen bij bands die bij ons populair zijn, maar in Tsjechië nog nobele onbekenden zijn.

Foto M. Theuer

Een absolute blikvanger op het festival is de 78 meter hoge Bolt Tower, vernoemd naar de Jamaicaans sprinter Usain Bolt, die al enkele keren deelnam aan de lokale atletiekwedstrijd Golden Spike. Met een lift kan je de toren bezoeken, maar de laatste meters moet je te voet verder. Bovenaan heb je een adembenemend uitzicht over het hele festivalterrein en de stad.

Bovendien betaal je je in Tsjechië nog niet blauw voor een festivalticket. En hebben we al vermeld dat de pintjes hier 1,2 euro kosten?