Brussels Summer Festival zit erop, dit vonden wij ervan

Brussels Summer Festival zit erop, dit vonden wij ervan

Op dinsdagavond werd de 16e editie van het BSF afgesloten. De bezoekersteller stond na 10 dagen op 116.800. Dat is een heel mooi aantal als we weten dat het festival in 2016 en 2015 respectievelijk ongeveer 115.000 en 120.000 bezoekers trok.

Het weer was tijdens de eerste dagen van het festival nogal middelmatig. De festivalgangers (en de organisatoren) hadden geluk dat het BSF in het begin overdekt was. Hoewel er regen voorspeld was, konden de festivalgangers vanaf woensdag bij beter weer genieten van de optredens van artiesten op het podium van de Kunstberg. Zo werd vooral de talentvolle Jain door een vrij groot publiek onthaald.

Regen, regen en nog eens regen

De volgende dag stond er opnieuw regen op het programma. We waren bijna thuis gebleven die avond. Via de BSF-app kregen we een melding dat er gratis poncho's werden uitgedeeld en dat heeft ons uiteindelijk weer overtuigd. En maar goed ook! Want de avond heeft ons helemaal niet ontgoocheld en werd afgesloten met een ‘antisociaal' nummer zoals we ze graag hebben (en bovendien zonder regen!).

Vrijdag hebben we de hele avond onder de felle zon geshaket op de muziek van de verschillende dj's, met als favoriet de set van Henri PFR, die in topvorm was.

Een apotheose

Het weekend is voorbij gevlogen en de festivalgangers hebben ten volle van alle podiums genoten. Volgens de organisatoren zijn er door een betere rotatie van het publiek geen bezoekers geweigerd in de zaal La Madeleine, op de Kunstberg of op het Paleizenplein. “Het publiek had zich dit jaar veel beter verspreid”, merkte Denis Gérardy, directeur van het BSF, op.

Pet Shop Boys, de headliner van het festival, zorgde dinsdag voor een apotheose op het Paleizenplein. De dagtickets (1 day pass) voor die laatste avond waren uitverkocht. De legendarische Britse elektropopband trok zo'n 12.000 toeschouwers in een ruimte die bestemd was voor maximaal 12.500 festivalgangers. Maar vóór de komst van Neil Tennant en Chris Lowe, konden we genieten van de zeer vrolijke melodieën van Piano Club, die voor de gelegenheid zijn koor bij zich had.

Een uur later kwam Goldfrapp op het podium met een show van voornamelijk ‘catchy' nummers. Helaas duurde het een twintigtal minuten vooraleer het podium van het synthpopduo geïnstalleerd was, waardoor de fans van de folkpareltjes van Alison onbevredigd moesten vertrekken.

Om stipt 22.30 u. namen Neil en Chris het podium over voor een concert met voornamelijk clubbingaccenten. In 2009 brachten ze op Dour een danteske show met een complexe enscenering en dansende koorzangeressen. De 2017-editie was soberder maar speelde met effecten van geïriseerde kleuren en een eerder danceachtig beeldscherm. We misten de gebruikelijke vurigheid bij Pet Shop Boys. Neil deed het werk, maar daar bleef het dan ook bij. Af en toe bracht hij een hit, maar hij vergat er ook een paar. Kortom, de show was beheerst, leuk maar met te weinig pit.

Maïté Hamouchien Pierre Jacobs