Vier jaar cel met probatie-uitstel geëist voor ‘Big & Betsy’-acteur die terechtstaat voor zedenfeiten

Vier jaar cel met probatie-uitstel geëist voor ‘Big & Betsy’-acteur die terechtstaat voor zedenfeiten
Foto Belga

Het onderzoek naar de acteur, die onder meer meespeelde in ‘Big & Betsy’ en ‘De Kotmadam’, ging vorige zomer van start na een aangifte van een journalist van DPG Media. De vijftiger had tegen een Nederlandse undercoverjournalist gezegd dat hij seks met minderjarige jongens had gehad. Hij was ook ingegaan op een valse uitnodiging om een 10-jarige te ontmoeten in een hotelkamer.

De resultaten van het undercoveronderzoek werden overgemaakt aan het parket, waarop meteen een gerechtelijk onderzoek werd geopend. Tijdens huiszoekingen bij de beklaagde werden zeven onderbroeken in beslag genomen, alsook informaticamateriaal. Daarop werden naaktfoto’s van minderjarigen aangetroffen.

Morele druk

Uit gesprekken op zijn iPhone bleek dat hij met vier jongens van 14 tot 17 jaar seks had gehad. Hij vroeg hen ook om hun onderbroeken. De jongens verklaarden dat de seksuele contacten met hun toestemming waren gebeurd. Ze voelden zich geen slachtoffer van misbruik en stelden zich ook geen burgerlijke partij. «Toch is mijn ambt van mening dat het hier om aanranding en verkrachting gaat. Door het grote leeftijdsverschil was er sprake van morele druk. Hij gaf hen ook af en toe geld en cadeautjes», stelde de procureur.

Uit zijn psychiatrisch onderzoek blijkt dat de beklaagde aan een parafiele stoornis lijdt. Volgens de gerechtspsychiater heeft hij wel inzicht in zijn problematiek en hij is intussen ook al met therapie gestart. De verdediging vroeg de vrijspraak voor de feiten van aanranding en verkrachting, omdat de jongens met de seksuele contacten hadden ingestemd. Alleen bij de 14-jarige zou er hoogstens sprake kunnen zijn van aanranding. Zijn advocaten pleitten voor een opschorting, gekoppeld aan voorwaarden.