Vader overleden ‘Rust’-cameraregisseur reageert voor het eerst op tragisch ongeluk

Vader overleden ‘Rust’-cameraregisseur reageert voor het eerst op tragisch ongeluk
AFP / S. Wasson

«We kunnen nog steeds niet geloven dat Halyna dood is en haar moeder is kapot van verdriet», zegt Hutchins’ vader aan The Sun. Maar Androsovych vindt niet dat acteur Alec Baldwin de verantwoordelijkheid draagt voor de dood van zijn dochter. «Het is de verantwoordelijkheid van de mensen die de rekwisieten doen en zich bezighouden met de pistolen.» De man zei verder dat Halyna’s echtgenoot, Matthew, en haar zoon, de 9-jarige Andres, erg aangeslagen zijn. «De kleine jongen is verloren zonder zijn moeder. Matthew zal nog beslissen of er juridische stappen zullen worden genomen.»

Baldwyn zou overigens alle aankomende projecten hebben geannuleerd om de gebeurtenis te verwerken. Volgens een ingewijde in People is de acteur helemaal gebroken en was hij na het ongeluk «hysterisch en urenlang totaal ontroostbaar».

Onderzoek

Intussen gaat het onderzoek naar het incident, dat donderdag plaatsvond op de filmset van ‘Rust’, verder. De onderzoekers focussen vooral op twee medewerkers: de filmwapensmid en de assistent-regisseur van de film. Die twee zouden het wapen waarmee het schot werd gelost, het laatst in handen hebben gehad, zo staat in een politierapport dat Amerikaanse media in handen kregen.

Het gaat om Hannah Gutierrez Reed, die het wapen had klaargemaakt, en om regieassistent Dave Halls, die bekendstaat als een doorgewinterde professional. Hij gaf het wapen aan Baldwin, die er de 42-jarige cameraregisseuse Hutchins mee doodschoot. Volgens Halls was het wapen «koud», wat betekent dat er geen kogels in zaten. De wapensmid zou na het desbetreffende schot eerst de lege huls uit het wapen hebben gehaald, voordat ze het pistool aan de politie overhandigde. Het geweer diende als rekwisiet. Er zat één echte kogel en enkele losse flodders in.

Tegen Baldwin is geen aanklacht ingediend. Hij verklaarde dat hij niet wist dat het wapen een echte kogel bevatte. Hutchins overleed vrijwel direct na het schot. Regisseur Joel Souza raakt gewond. Na een korte ziekenhuisopname mocht hij naar huis om verder te herstellen.