UITTIPS. Het weekend brengt een hondsdol festival, een magisch park en een lichaam dat de norm doorbreekt

UITTIPS. Het weekend brengt een hondsdol festival, een magisch park en een lichaam dat de norm doorbreekt
Foto C. Hermans

De Geur van Bloedend Gras

4/11

Foto M. Deveen

MECHELEN - ‘Intersekse’ personen, de ‘I’ in LGBTQIA+, zijn personen die geboren zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke lichaamskenmerken. Of die te maken hebben met een mengeling van mannelijke en vrouwelijke hormonen. Intersekse heeft weinig te maken met geaardheid, identiteit of expressie - de meeste intersekse personen voelen zich man of vrouw, of al wat mogelijk is tussenin. Maar over het aanvaarden van de diversiteit van lichamen valt wel iets te zeggen, en dat gebeurt in de monoloog ‘De Geur van Bloedend Gras’. Het stuk duikt in het leven van een jongen geboren met een lichaam dat, volgens sommigen, niet ‘af’ was. Wat als iemand je dwingt om je lichaam aan te passen aan de geldende normen?

bloedendgras.be

Kastanjefeest in het Arboretum

nog t.e.m. 6/11

KALMTHOUT - De kastanjebomen in Arboretum Kalmthout maken zich op voor een geweldig feest: ze tooien zich met warme kleuren, dragen vruchten als prachtige juwelen en strooien bladeren als confetti in het rond. Ze genieten van de spotlights van de lage herfstzon en van de oranje wolkenluchten van november. Om hen te vieren bedacht het Arboretum speciaal voor deze prachtige herfstperiode leuke spelletjes en opdrachten, die je kroost (tussen 4 en 12 jaar) niet alleen bezighoudt maar hen ook heel wat bijleert over de bomen. Trek je stapschoenen of regenlaarzen aan en maak er samen een vrolijk herfstfeest van

arboretumkalmthout.be

Bestookt

5 & 6/11

HASSELT - Pas op, daar zijn de Stokers! Het jongerencollectief van cultuurcentrum Hasselt, dat bestaat uit jongeren tussen 18 en 25 jaar, organiseert dit weekend het BESTOOKT festival. Tijdens dit tweedaagse festival staan er verschillende disciplines op het programma. Op zaterdag speelt Kopergietery ‘Club Toulouse’ en warmen Tje en Isaac Roux de Parketzaal in CCHA op. Zondagochtend is er een moviebrunch! Op het menu staan een ontbijt en de langspeelfilm ‘Close’ van regisseur Lukas Dhont. Voor de creatieve zielen is er een workshop smartphone fotografie en lightpainting. Het festival wordt lachend afgesloten met comedians zoals Jade Mintjens.

ccha.be

Rode Hond

Nog t.e.m. 6/11

Leuven - Er loop een hond los. Een rode nog wel. Op verschillende plaatsen in Leuven is hij gesignaleerd en overal waar hij komt markeert hij het terrein als ‘kindvriendelijke plek’. Er is geen ontkomen aan: dit weekend raak je besmet door dit ‘hondsdolle’ familiefestival. fABULEUS brengt het theaterstuk ‘Connie & Zorba’ (8+), de drie dansers van ‘Niet vallen’ (4+) proberen zich staande te houden tegen de zwaartekracht. Maar er is ook film en muziek en er zijn workshops en vertellingen voor het hele gezin. Ook aan de allerkleinste puppy’s is gedacht, met voorstellingen en activiteiten op maat van baby’s (zoals ‘Klankennest’) en peuters. Pootje!

rodehond.be

De Grote Schijn

nog t.e.m. 20/11

ANTWERPEN - Wat prikkelt er meer de zinnen dan een avondwandeling in het duister? Het Rivierenhof nodigt je opnieuw uit voor zo’n magische ervaring - en die ‘magie’ is redelijk letterlijk te nemen. De Grote Schijn neemt je mee op pad door het domein en laat de natuur de hoofdrol spelen, maar voegt tegelijkertijd een snuif technologie en muziek toe. Achter elke boom wacht een nieuwe verrassing. Van een kleurenexplosie op het gebladerte tot een ballet van waterstralen of oplichtende grasstengels… Dé apotheose vindt plaats aan de grote vijver in het park: daar ben je getuige van een intens spektakel én hoor je de nieuwe soundtrack van De Grote Schijn, gecomponeerd door niemand minder dan drumster Isolde Lasoen.

degroteschijn.be