OEPS. Twitter gaat imitatieprofielen permanent schorsen na opduiken van Musk-parodieën

OEPS. Twitter gaat imitatieprofielen permanent schorsen na opduiken van Musk-parodieën
Foto AFP

«Voordien gaven we een waarschuwing voor de schorsing. Maar nu we de verificatie op grote schaal uitrollen, zal er geen waarschuwing meer zijn», schrijft Musk op Twitter. «Vanaf nu zullen alle Twitteraars die zich bezighouden met imitatie zonder duidelijk ’parodie’ te vermelden permanent worden geschorst.» Musk beklemtoonde ook dat mensen die hun profielnaam wijzigen tijdelijk hun verificatie zullen verliezen.

Onder meer de accounts van de Amerikaanse comédienne Kathy Griffin en van de acteur Rich Sommer werden al zonder waarschuwing geschorst. Zij hadden hun profielnaam veranderd in ’Elon Musk’ en hadden ook hun profielfoto aangepast om zich voor te kunnen doen als de nieuwe eigenaar van Twitter.

Blauw vinkje

Musk had na de overname aangekondigd dat hij het verificatiesysteem voor Twitter zou hervormen. Gebruikers zullen acht dollar per maand moeten betalen wanneer ze een blauw vinkje naast hun profielnaam willen. Dat leidde bij heel wat mensen tot de vrees dat er meer valse accounts zouden opduiken.