NOSTALGIE. Komt de allereerste ‘Harry Potter’-film weer in de filmzalen met ongeziene beelden?

NOSTALGIE. Komt de allereerste ‘Harry Potter’-film weer in de filmzalen met ongeziene beelden?
AFP / S. Lovekin

De regisseur, die de film in 2001 uitbracht, heeft namelijk een speciale versie in zijn archief. Waar het verhaal oorspronkelijk twee uur en 32 minuten duurt, heeft Columbus een versie van zo’n drie uur. Bijna een half uur langer dan het origineel dus.

Twintig jaar geleden werd Columbus, de man achter onder meer ook ‘Home Alone’ en ‘Mrs. Doubtfire’, door Warner Bros. binnengehaald om ‘Harry Potter and The Sorcerer’s Stone’ te verfilmen. De man lanceerde een immens populaire franchise en daarmee ook de carrières van Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint. Al deed de man meer dan dat.

Tegenover website The Wrap laat Columbus weten een drie uur durende versie van ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ te hebben. Toen de interviewer in kwestie zei deze graag te willen zien, liet Columbus weten zelf ook niet te kunnen wachten om hem met de wereld te delen. De speciale versie is in Chicago gebruikt als proefmodel voor de allereerste film. Kinderen die de film zagen vonden het fantastisch, maar de aanwezige ouders vonden de film veel te lang. Hierdoor werd hij naar 152 minuten geknipt.

Foppe de Klopgeest

De scenes die geschrapt zijn lijken voornamelijk de scenes te zijn waarin Foppe de Klopgeest te zien is. In de boeken en de games speelt de geest een grote rol, maar verrassend genoeg heeft het personage de films nooit gehaald. Dit terwijl hij dus wel daadwerkelijk vertolkt is door acteur Rik Mayall.

Het is verrassend dat Warner Bros. de speciale versie tot op heden nooit uitgebracht heeft. Door de push van het internet en de uitspraak van Columbus zelf is de kans aanwezig dat we de film daadwerkelijk te zien krijgen.

Er zijn alleszins twee redenen om de film te laten verschijnen: het is voor de studio een manier om nog een keer geld te kunnen verdienen aan één van de grootste film-franchises aller tijden en fans van Columbus en Harry Potter worden er blij van.