Neil Young dreigt om zijn muziek van Spotify te laten halen na discussie over vaccinatie

Neil Young dreigt om zijn muziek van Spotify te laten halen na discussie over vaccinatie

«Ik wil dat jullie Spotify laten weten dat ze onmiddellijk VANDAAG al mijn muziek van hun platform moeten halen», schreef Young. «Ik doe dit omdat Spotify valse informatie over de vaccins verspreidt – wat mogelijk tot de dood leidt van zij die geloven in de desinformatie die verspreid wordt. Grijp alsjeblieft onmiddellijk in.»

Neil Young maakt zich namelijk zorgen over de populaire podcast ‘JRE’, ‘The Joe Rogan Experience’: «Met zo’n 11 miljoen luisteraars per episode is JRE, die exclusief op Spotify verschijnt, ’s werelds grootste podcast met een enorme invloed. Spotify heeft de verantwoordelijkheid om de verspreiding van desinformatie op zijn platform tegen te gaan, ondanks dat het bedrijf op dit moment geen beleid heeft rond desinformatie.»

Complottheorieën op Spotify

De podcast JRE kwam al eerder in opspraak. In december schreven 270 dokters, wetenschappers en gezondheidswerkers een open brief waarin ze Spotify opriepen om een beleid uit te stippelen rond desinformatie. Ook die brief was naar aanleiding van Joe Rogans «geschiedenis met het verspreiden van desinformatie, en in het bijzonder desinformatie rond de COVID-19-pandemie.»

Ze verwezen toen onder andere naar passages in de podcast waarin complottheorieën verspreid werden, waaronder de claim dat ziekenhuizen financieel gestimuleerd worden om sterfgevallen onterecht toe te wijzen aan het coronavirus. In een interview met viroloog Robert Malone werd er ook beweerd dat het volk «gehypnotiseerd werd» om vaccins te steunen en werden er vergelijkingen gemaakt tussen de pandemie en het fascistische nazibeleid in Duitsland in 1930.

Exclusiviteitsdeal van 100 miljoen

Joe Rogan heeft een exclusiviteitsdeal met Spotify van maar liefst 100 miljoen dollar. In het verleden heeft de streamingdienst wel al afleveringen van de JRE-podcast verwijderd wanneer die desinformatie gespreid had. Maar dat was voor dat de exclusiviteitsdeal getekend werd. Wel verwijderde het al muziek van bands die banden hadden met neonazistische groeperingen en ‘witte suprematie’-theorieën.

Inmiddels heeft Neil Young zijn brief verwijderd. Op dit moment staat zijn muziek nog op Spotify.