Iraanse vluchteling op wie film ‘The Terminal’ gebaseerd is, overleden in luchthaven

Iraanse vluchteling op wie film ‘The Terminal’ gebaseerd is, overleden in luchthaven
AFP / S. De Sakutin

Mehran Karimi Nasseri, ook gekend als ‘Sir Alfred’, werd in 1945 geboren. Hij begon in november 1988 te wonen op de luchthaven in Roissy, ten noorden van Parijs, na een reeks omzwervingen via Londen, Berlijn en Amsterdam in de zoektocht naar zijn moeder. Telkens werd hij door de autoriteiten weggestuurd, omdat hij geen papieren kon voorleggen. In 1999 kreeg hij in Frankrijk het statuut van vluchteling en een verblijfsvergunning.

Steven Spielberg

Hij groeide op de luchthaven uit tot een symbool en werd het onderwerp van talloze radio- en televisiereportages, zowel in Frankrijk als daarbuiten. In 2004 werd zijn figuur verfilmd door regisseur Steven Spielberg in ‘The Terminal’.

Na de film kwam de man naar verluidt terecht in een opvangtehuis in Frankrijk. Hij zou het grootste deel van het geld dat hij had gekregen voor de film, uitgegeven hebben, en was sinds enkele weken teruggekeerd naar de luchthaven. Daar, in terminal 2F, overleed hij zaterdag kort voor de middag. Mehran Karimi Nasseri zou een natuurlijke dood gestorven zijn. Hij had nog verschillende duizenden euro’s op zak.