«Hoe durven ze?» Radiomaker Sven Pichal gechoqueerd nadat William Boeva uitgelachen wordt door tieners

«Hoe durven ze?» Radiomaker Sven Pichal gechoqueerd nadat William Boeva uitgelachen wordt door tieners
Foto Belga / J. Jacobs

Radiomaker Pichal kon niet geloven wat hij zag afgelopen dinsdag. In een column voor radio 2 beschrijft hij wat er gebeurde toen hij de twee tieners op een elektrische fiets zag voorbij razen: “Ze zien William in zijn rolstoel, wijzen naar hem en lachen hem hardop uit. Ik zie op zijn gezicht hoe hard dat aankomt. Ik lees ergernis, maar ik lijk ook te begrijpen aan zijn blik dat dit lang niet de eerste keer is. Zo interpreteer ik het toch. Ik voel echt plaatsvervangende schaamte. Totaal gechoqueerd.”

In eerste instantie wou hij nog op de tieners afstappen, maar voor hij het wist waren ze er vandoor. Het incident liet een grote indruk na bij Pichal, die zijn walging voor het gedrag van de tieners maar moeilijk kan verkroppen: “Vandaag nog laat dit verhaal me niet los. Gelukkig is dit soort gedrag een uitzondering, hoop ik, want hoe durven ze. Komt er een dag waarop ze beseffen hoe ongepast en grof dit is.”

Geen uitzondering

Pichal stuurt de dag zelf nog een sms’je naar de komiek. Het antwoord hakt erop in: "Bedankt Sven, voor je lieve opmerkzaamheid, maar helaas gebeurt dit elke dag”, schrijft Boeva.

Op Radio 2 reageerde Boeva nog kort nadat Pichals column verscheen: "Het is een strijd die je niet kan winnen. Mensen met een beperking moeten dringend meer zichtbaarheid krijgen. In de media, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs."