Hebben we met deze Netflix-serie eindelijk een nieuwe Game of Thrones beet? Critici zeggen van wel

Hebben we met deze Netflix-serie eindelijk een nieuwe Game of Thrones beet? Critici zeggen van wel
YouTube / Netflix

‘The Sandman’ is een fantasyreeks gebaseerd op de graphic novel van Neil Gaiman. Al dertig jaar noemt men het werk «onverfilmbaar», maar sinds 5 augustus staan de eerste tien afleveringen (elk goed voor een budget van 15 miljoen dollar) nu toch op Netflix. De serie wordt getipt als de nieuwe gothic ‘Game of Thrones’.

«Moordlustige orgie»

Die parallel wordt niet alleen getrokken omdat er enkele Thrones-acteurs terugkeren in de serie zoals Gwendoline Christie (Brienne of Tarth, in deze reeks als Lucifer) en Charles Dance (Tywin Lannister, of in ‘The Sandman’ Roderick Burgess).

‘The Sandman’ zet ook een hele fictieve wereld op, «een beetje zoals Narnia en Middle Earth, maar dan vermenigvuldigd met alle verbeelding van het universum», zegt hoofdrolspeler Tom Sturridge in NME. En hij voegt ook nog een laatste overeenkomst toe: «Er is een moordlustige orgie, komaan»

In ‘The Sandman’ speelt Sturridge ‘Dream’, een soort van Koning van Dromen. Nadat hij een eeuw lang gevangengenomen werd, reist hij doorheen het universum, naar verschillende koninkrijken, om de mensheid te redden van de ondergang.

Het verdict

Critici zijn alvast lovend. TIME Magazine noemt het «een van de beste stripadaptaties ooit voor het kleine scherm» en prijst de casting, het sterke scenario en het «uitzonderlijk griezelig noir-meets-horror production design». IGN noemt de serie «mooi, rijk, weelderig, prachtig en alles waar de fans zolang op gewacht hebben.» Volgens The Guardian mag ‘The Sandman’ zich «trots» scharen tussen fantasyreeksen zoals Game of Thrones en de aankomende ‘Lord of the Rings’-spinoff.