Deze serie breekt het record voor beste streamingdebuut ooit op Netflix

Evan Peters als Jeffrey Dahmer (links).
Evan Peters als Jeffrey Dahmer (links). - FR_tmdb

‘Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ prijkt sinds de release vorige week woensdag steevast bovenaan de lijst van meest bekeken titels op Netflix in ons land, en ook elders kunnen ze de achtdelige miniserie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer smaken. De serie werd de eerste week na de lancering al 196,2 miljoen uur bekeken: een absoluut record. Geen enkele gloednieuwe reeks haalde met andere woorden zo’n hoge kijkcijfers in de eerste week.

Er zijn sinds het begin van de metingen in juni 2021 wel tien series geweest die op één week tijd beter scoorden dan ‘Dahmer’, maar daarbij ging het nooit om het debuut van een nieuwe reeks. Zo werd het eerste seizoen van ‘Squid Game' 571,76 miljoen uur lang bekeken, maar wel pas in z'n derde week. ‘Stranger things 4’ werd in de eerste week na de release 286,79 miljoen uur lang bekeken, maar in tegenstelling tot ‘Dahmer’ ging het hier al om een gevestigde serie in z’n vierde seizoen.

Nabestaanden slachtoffers niet blij

De serie mag dan wel extreem populair zijn, onbesproken is ‘Dahmer’ niet. Enkele nabestaanden van de slachtoffers van de ‘Milwaukee Cannibal’, die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en mannen op gruwelijke wijze vermoordde, kloegen dat ze door Netflix nooit gecontacteerd werden over de serie. ‘Het stoorde me toen ik mijn naam voorbij zag komen, en iemand woord voor woord zag herhalen wat ik in 1991 tijdens het proces tegen Dahmer heb gezegd’, aldus Rita Isbell, de zus van slachtoffer Errol Lindsey. ‘Netflix heeft me niet gevraagd hoe ik me daarbij voelde. Ze hebben het gewoon gedaan.’ Voor sommige nabestaanden zou de serie oude wonden openrijten, klinkt het. Bovendien vinden sommige kijkers dat de reeks Dahmers gruweldaden romantiseert. De acteerprestatie van Evan Peters zou de seriemoordenaar te sympathiek doen overkomen.