De Pauw beraadt zich over beroep tegen vonnis, advocaat burgerlijke partijen tevreden

De Pauw beraadt zich over beroep tegen vonnis, advocaat burgerlijke partijen tevreden
Belga / D. Waem

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft televisiemaker Bart De Pauw schuldig bevonden aan belaging van vijf vrouwen en overlast door middel van elektronische communicatiemiddelen ten aanzien van één vrouw. Hij stuurde ongepaste sms-berichten naar verschillende vrouwen waarmee hij samenwerkte en beging daardoor een misdrijf. Hij krijgt een straf van zes maanden met uitstel.

Michiel Verhaeghe, de advocaat van de Pauw, meent dat zijn cliënt streng gestraft is aangezien slechts een deel van de feiten bewezen werd verklaard. «Het gaat om 1 feit van Liesa Naert, vrijspraak voor alle berichten; een uit de hand gelopen zakelijk conflict met Ellen Perqui, een incident uit 2007 met Els Talloen, tien jaar voor de zaak uitbarstte; en feiten tegen Ella-June Henrard en Ellen Lloyd, waarvoor hij zich op zitting uitgebreid en overtuigend heeft verontschuldigd.»

«De procureur en de burgerlijke partijen wilden een knieval voor 13 vrouwen, gelukkig zijn we daar niet op ingegaan. Bart betaalt de rekening voor een veranderende tijdsgeest, we gaan dit even laten bezinken en ons beraden over eventuele volgende stappen.»

«Van groot maatschappelijk belang»

De slachtoffers van Bart De Pauw liggen zelf niet aan de basis van de strafrechtelijke procedure - het openbaar ministerie opende het onderzoek - maar hopen dat de uitspraak een signaal stuurt. «Dit vonnis is van groot maatschappelijk belang. Het toont aan dat grensoverschrijdend gedrag niet onbestraft blijft, zelfs al is de dader een geliefd, succesvol en machtig televisiefiguur», zegt hun advocaat Mussche.

Sinds de namen van de burgerlijke partijen werden bekendgemaakt, kregen de vrouwen het hard te verduren op sociale media. «Ze werden uitgescholden, weggelachen en ervan beticht uit te zijn op De Pauw zijn geld of publieke aandacht. De vrouwen hopen nu dat met dit vonnis duidelijk wordt dat zij wel degelijk slachtoffer werden van ernstige feiten», klinkt het.

«Voor een aantal vrouwen werd hij vrijgesproken, voornamelijk op basis van twijfel, bijvoorbeeld oude berichten die niet meer voorhanden zijn», stippen de advocaten van de burgerlijke partijen aan. «Bij de vrouwen overweegt het gevoel van erkenning omwille van de veroordeling en de hoop dat er geen nieuwe slachtoffers van het grensoverschrijdende gedrag van De Pauw zullen volgen», klinkt het.

«Dat Bart De Pauw veroordeeld wordt voor zijn gedrag ten aanzien van vijf vrouwen, sterkt in die zin absoluut ook de anderen. Zij hebben gelijkaardige ervaringen waarin telkens hetzelfde patroon terugkeert. Dat de rechtbank dit gedrag afkeurt en strafbaar vindt, geeft hen ook de bevestiging en erkenning om wat hen is overkomen», aldus nog Mussche.