Rommel op kantoor is bron van ergernis

Rommel op kantoor is bron van ergernis

Vuile kopjes, voedselverpakkingen, rondslingerende papieren of uitpuilende archiefbakjes: de lijst met potentieel ergerlijke voorwerpen op de werkvloer is behoorlijk uitgebreid. Toch is een nette werkplek voor bijna 80% van de werknemers erg belangrijk, al is dat geen garantie voor een net bureau. Eén vijfde van de ondervraagden erkent immers dat de eigen werkplek te rommelig is. Bijna 1 op de tien krijgt daar ook geregeld commentaar op. Desondanks vindt 34% van de werknemers zijn eigen werkplek nog altijd netter dan die van de buurman.

Gevaarlijk

Rommel is niet alleen storend, het kan ook gevaarlijk zijn. Zeker wanneer die rommel rondslingert in een magazijn of op een bouwwerf. Zo'n 70% van de bevraagden is er dan ook van overtuigd dat rommel leidt tot onveilige situaties in het magazijn of op de werkplaats. Meer dan de helft (57%) zegt dat de rommel er eveneens voor zorgt dat ze minder efficiënt werken. Een kwart van hen (26%) steekt daarbij de hand in eigen boezem door te erkennen dat ze zelf meer tijd zouden moeten besteden aan het opruimen van hun werkplek.

De voornaamste reden waarom een werkplek rommeliger is dan gewenst is tijdsgebrek. Voor het magazijn- en werkplaatspersoneel klaagt hierover. Daarnaast speelt ook het gebrek aan opbergruimte een rol. Zo'n 20% van de werknemers deed erover zijn beklag tijdens het onderzoek.

Opruimtijd

«Dit onderzoek toont aan dat iedereen een opgeruimde werkplek belangrijk vindt en er de voordelen van inziet. Maar jammer genoeg beschikken werknemers niet over de tijd of de middelen om het goed te doen», klinkt het bij Jan Piet van Dijk, de Operations Director Benelux bij Manutan. «Dit is dus een duidelijke boodschap aan werkgevers: zie opruimtijd niet als verloren tijd», besluit hij.