MADE IN BELGIUM. Zo kunnen we de nationale feestdag coronavrij vieren

MADE IN BELGIUM. Zo kunnen we de nationale feestdag coronavrij vieren

Eind juli vieren we traditioneel onze liefde voor het vaderland met tal van feesten, defilés, spektakels en concerten allerlei. Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zal de nationale feestdag er echter heel wat anders uitzien. Dit jaar is er naast het coronaveilige feestgedruis en de herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding ook ruimte voor sereniteit met een hulde aan de coronahelden en –slachtoffers.

Défilé

Het epicentrum van de feestelijkheden op 21 juli is natuurlijk Brussel. Vaste waarden zoals het Bal en Broc National op het Vossenplein, het militair en burgerlijk defilé en het vuurwerk zijn vanwege de maatregelen afgelast. Waar normaal gezien duizenden mensen zich vergapen aan de indrukwekkende parade en het kleurrijke lichtspektakel, is het immers onmogelijk om een veilige afstand van elkaar te bewaren.

In plaats van het defilé wordt er op dezelfde locatie, aan het koninklijk paleis, een alternatieve plechtigheid georganiseerd. Deze zal bijgewoond worden door leden van de koninklijke familie en zal deels in het licht staan van 75 jaar bevrijding, waardoor er onder andere een parade met tien historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zal zijn.

Vijf F16's voorzien de lucht met rook in onze Belgische driekleur en een militaire helikopter vliegt over met een grote Belgische vlag. Zoals vanouds geeft Koning Filip ook een toespraak, deze keer wel op het plein in plaats van in het paleis zelf. Dit alles zal ongeveer een uur duren en is enkel en alleen te volgen vanuit je luie zetel. Het Te Deum, de religieuze ceremonie die klassiek de nationale feestdag inleidt, gaat tevens nog steeds door. Het aantal aanwezigen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal is wel beperkt tot 200.

Dranouter

In Vlaanderen ben je in het Heuvelland welkom voor een gezellige apéro samen met je beperkte bubbel van 15 personen. Je kan er op het festivalterrein van Dranouter genieten van een drankje bij gratis optredens. Aan de kust kleurt de fontein van De Panne dan weer zwart-geel-rood terwijl er op vaste tijdstippen Belgische muziek weerklinkt vanuit drie kerktorens. Na elke muzieksessie kan er samen gezongen worden, mits veilige afstand. In Menen en Harelbeke tenslotte worden je oren getrakteerd op een speciaal beiaardconcert.

Een origineel evenement dat dit jaar in zowel Vlaanderen als Wallonië doorgaat is ‘Little Belgium', een fietstocht met een parcours in de vorm van België. Wie de coronakilo's eraf wil fietsen, kan dat over een afstand van 300 kilometer en 2.950 hoogtemeters doorheen verschillende landsdelen zoals Brussel, Leuven, Hélécine, Marche-les-Dames, Maillen, Villers-la-Ville, Waterloo en andere.

Om het coronaveilig te houden wordt aangeraden op verschillende plekken te starten. De route is uitgestippeld langs verschillende rustige wegen en brengt je langs onze mooiste nationale landschappen. In Malmedy kan je naar de rommelmarkt en ook de artisanale markt wordt weer uitgestald. In Waterloo tenslotte worden in plaats van de tradtionele shows en dansavonden meer intieme en bovendien gratis openluchtconcerten georganiseerd. In de ochtend kan je in de Sint-Jozefkerk het Te Deum bijwonen, gevolgd door de vlaggengroet en de toespraak van de burgemeester. In Tellin zijn de jaarlijkse tweedaagse festiviteiten helaas afgelast.

Nina Van Den Broek

Eerbetoon

Naast de herdenking van 75 jaar bevrijding zal de plechtigheid ook in teken staan van de coronacrisis die ons land trof. Tijdens de ceremonie zal met enkele performances hulde worden gebracht aan zij die het leven lieten door het virus en zij die elke dag in de frontlinie vochten en vechten tegen COVID-19. Koning Filip zal in dat licht ook vier van die coronahelden op audiëntie ontvangen.