Bonden Brussels Airlines vrezen het ergste

Bonden Brussels Airlines vrezen het ergste

«We hebben onze agenda de komende dagen vrijgehouden voor acties», aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC in Het Nieuwsblad. «De drie bonden trekken aan hetzelfde zeel: we zijn klaar om te staken», voegt Filip Lemberechts van de liberale ACLVB toe. «Desnoods houden we vliegtuigen aan de grond.»

Vandaag vindt de raad van bestuur plaats van de SN Airholding, de holding boven Brussels Airlines. In de media deden berichten de ronde over de Duitse plannen met Brussels Airlines. De maatschappij zou geïntegreerd worden in lagekostenfiliaal Eurowings. Mogelijk houdt het Belgische merk enkel de vluchten naar Afrika over. Daarnaast worden ceo Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker mogelijk bedankt voor bewezen diensten.

Banenverlies

De bonden vrezen daarom banenverlies. Hoeveel, hangt af van Lufthansa. «Maar hun plan belooft weinig goeds», zegt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK.

De vakbonden hebben de handen al in elkaar geslagen en zijn voorbereid op het ergste. Lemberechts sluit spontane acties niet uit bij slecht nieuws. Dan zou de reactie bij de 3.500 werknemers «wel eens heel emotioneel kunnen zijn». «De afgelopen jaren hebben we hard moeten vechten zodat het model winstgevend kan zijn.» Dat mag niet met één pennentrek ongedaan gemaakt worden, klinkt het.

Integratieproces

«De cruciale vraag is: gaat Brussels Airlines geïntegreerd worden in Eurowings en op welke manier?», stelt Buekenhout. «Wordt Brussels Airlines een lowcostmaatschappij, die traditioneel snoeien op vele vlakken? Wat met de vluchten naar Afrika en de andere langeafstandsbestemmingen? Degradeert Lufthansa Brussels Airport tot de andere, kleinere regionale luchthavens in Duitsland zoals Düsseldorf of Keulen?»

«Wij willen een maximale tewerkstelling op Brussels Airport behouden. Met een hub die hier blijft met ondersteunende diensten zoals marketing, HR, de boekhouding en andere. Dat staat blijkbaar een beetje op de helling, maar we weten niet welk project er is», klinkt het. De bonden verwachten na afloop van de raad van bestuur een uitnodiging voor een bijzondere ondernemingsraad. Die zou volgens de bonden morgenochtend of al vanavond plaats kunnen vinden.

Een vijftigtal Belgische topmanagers pleit alleszins voor een sterk Brussels Airlines. Ze doen dat in een brief die is verschenen op de websites van VRT NWS en De Tijd. De vluchten die Brussels Airlines uitvoert naar de rest van de wereld «zijn van strategisch belang», luidt het. De brief is ondertekend door onder meer toplui van Belfius, BNP Paribas, Deme, Bekaert, Pairi Daiza, EDF Luminus, Infrabel en Solvay.

 

bron: Belga