UITTIPS. Zet de kerstvakantie cultureel in met Da Vinci, muzikale robots en fonkelende lichtjes

UITTIPS. Zet de kerstvakantie cultureel in met Da Vinci, muzikale robots en fonkelende lichtjes

Muzieklabyrint

nog t.e.m. 9/1

Muzieklabyrinth Foto K. Maruszak
Antwerpen - De hele kerstvakantie lang is hetpaleis in Antwerpen omgebouwd tot een grote muzikale speeltuin met allerlei muziek- en klankinstallaties: aankomen mag! Er zijn muzikale robots, een keuken met swingende blenders en strijkijzers die muziek maken, een veld vol speakers en instrumenten die je nog nooit in je leven zag. Een gids neemt jullie mee op ontdekking en natuurlijk mag je ook zelf muziek maken. Maak een beat door hard (of net heel zachtjes) te dansen, componeer met licht of dirigeer een orkest door chocomousse te eten. Een hele belevenis!

hetpaleis.be

Lumin eus

27/12 - 8/1

Koksijde - De gevel van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde is in de kerstvakantie het decor voor een reuzen groot spektakel dat de oude legendes van de kustgemeente tot leven brengt. Reuzegrote 3D-beelden worden met videomapping geprojecteerd op het gebouw, terwijl acteurs het verhaal vertellen en klank- en lichteffecten voor extra sfeer zorgen. Duik mee in het verhaal van Sofie, die onder de kerstboom een stoffige oude kerstbal vindt die haar plots terug in de tijd katapulteert … En natuurlijk is ook de rest van Koksijde prachtig versierd met fonkelende lichtjes.

koksijde.be

Leonardo da Vinci - Kunstenaar - Uitvinder - Genie

nog t.e.m. 6/3

Antwerpen - We kennen Da Vinci allemaal als de schilder van de Mona Lisa, maar de man was veel meer dan dat: hij was ook een briljante wetenschapper en uitvinder, die eeuwen vooruit liep op zijn tijd. Een gloednieuwe expo in de Antwerpse Waagnatie maakt het verhaal van Da Vinci tastbaar. Je bewondert reproducties van zijn bekendste kunstwerken maar ook van enkele van zijn uitvindingen, minutieus in elkaar gezet door Italiaanse vakmannen op basis van de schetsen van Da Vinci. Heel wat van die voorwerpen mag je bovendien zelf aanraken en bedienen. Laat je meenemen door de mythes en legenden rond het leven van Da Vinci, en je zal zien hoe hij ons tot vandaag kan inspireren.

expodavinci.be

WinterFloridylle

nog t.e.m. 8/1

Meise - Tijdens de donkerste dagen zorgt de WinterFloridylle voor licht en warmte in de Plantentuin Meise. Een (buggy- en rolstoelvriendelijke) wandeling leidt je door de prachtig versierde tuin, en vooral langs 20 bijzondere lichtinstallaties die speciaal voor de gelegenheid ontworpen werden. De bijbehorende muziek (gecomponeerd door Piet Goddaer) dompelt je helemaal onder in al die winterpracht. En natuurlijk is er ook een winterdorp om achteraf nog even te blijven plakken bij een vuurkorf, een warm drankje en heel veel gezelligheid.

plantentuinmeise.be

Kassa kassa!

Nog t.e.m. 28/8

Gent - De nieuwste expo in het Gentse Industriemuseum neemt je mee door de geschiedenis van consumptie en distributie, van 1850 tot vandaag, van de kruidenier om de hoek tot e-commerce. Hoe is ons koopgedrag veranderd? Hoe geraken producten van de fabriek tot in de winkel? Hoe werken reclametrucjes? Je komt het allemaal te weten. De blikvanger van de tentoonstelling is een replica van een kruidenierswinkeltje uit de jaren 1960: heerlijk nostalgisch. Voor de kleinste bezoekers is er ook een spannend museumspel: kunnen jullie alle opdrachten juist oplossen en de kassa kraken? Met een museumpas kan je het Industriemuseum bovendien helemaal gratis bezoeken.

industriemuseum.be