MOVIES. Kit Harington maakt zijn Marvel-debuut in ‘Eternals’: «Mijn favoriete superheld? Hulk!»

MOVIES. Kit Harington maakt zijn Marvel-debuut in ‘Eternals’: «Mijn favoriete superheld? Hulk!»
Foto Disney

Wat kun je ons zeggen over Dane, je mysterieuze personage uit ‘Eternals’?

Kit Harington: «Dane is een goeie kerel. Aan het begin van de film is hij al even samen met Sersi [de heldin die gespeeld wordt door Gemma Chan, nvdr] en wil enkel het beste voor haar. Hij blijft cool, zelfs wanneer zijn lief hem vertelt dat ze 7.000 jaar ouder is dan hij. Kan tellen qua ruimdenkendheid, vind je niet? (lachje) Hij vertegenwoordigt de mensheid naast die groep onsterfelijke wezens. Hij draagt zelf ook enkele geheimen met zich mee, waar ik helaas niet meer over kan vertellen. Ik kan enkel aanraden om naar ‘Eternals’ te gaan kijken en te blijven zitten tot na de eindgeneriek.»

Je stapt langs de grote poort het Marvel-universum binnen. Niet te veel onder de indruk?

«De truc is om je voor te houden dat je maar een klein stukje bent in een enorme puzzel. Ik ben ook niet het hoofdpersonage. Wat mij aansprak, was dat er na ‘Eternals’ misschien nog een toekomst zou zijn voor mijn personage. Los daarvan geniet ik ervan om deel uit te maken van een groep acteurs. Dat was al zo tijdens ‘Game of Thrones’ en voordien tijdens mijn theateropleiding. Ik denk dat het me ook aantrok in deze film.»

Heb je überhaupt iets met superhelden?

«Ik hou van helden die iets moeten overwinnen wat uit henzelf komt. Hun superkracht weerspiegelt hun persoonlijkheid en houdt verband met hun gebreken. Hulk is het beste voorbeeld. Als hij kwaad wordt, raakt hij de controle kwijt, maar het is ook de kracht waarmee hij de wereld redt. Dat hebben we in ‘Eternals’ op verschillende manieren voor elkaar gekregen. De grootste uitdaging voor die twaalf onsterfelijke superhelden is dat ze eeuwenlang de mensheid hebben moeten observeren en dus ook hoe wij onszelf om zeep helpen. Ze weten niet meer of de mens het waard is om gered te worden, maar ze zien ook de menselijkheid in zichzelf. Dat maakt hun dilemma’s pakkend. En de casting is enorm divers. In mijn ogen is ‘Eternals’ een enorme stap voorwaarts op dat vlak.»

Waarom?

«Ik denk dat Marvel een bewuste keuze heeft gemaakt aan het begin van Fase 4 van de MCU. Ze willen een wereld tonen die de mensen willen zien en zouden moeten zien. In ‘Eternals’ zitten acteurs uit de vier windstreken, en ook de eerste homo superheld. Mijn favoriete scènes zijn die met Makkari, die in gebarentaal spreekt. Ik vind het geweldig dat onze film zich eindelijk zonder ondertitels richt tot slechthorende kijkers die ons al van bij het begin volgen. Deze superhelden zijn anders, en dat is op zich al heel belangrijk. Het vat de impact samen die ‘Eternals’ zou kunnen hebben.»

Foto Disney

Het is waar dat de druk op Marvel groter wordt om iets nieuws te proberen…

«Ik zou het zo samenvatten: ‘Eternals’ is Marvel die uit zijn studio komt en de echte wereld verkent. Met de authenticiteit die dat met zich meebrengt. Vandaar ook de keuze voor Chloé Zhao [Oscar voor ‘Nomadland’, nvdr] als regisseur. Zij verstaat de kunst om de schoonheid van haar omgeving vast te leggen zonder haar eigenheid te verliezen. Op die manier houdt Marvel de vinger aan de pols van onze wereld in crisis.»

Hoe was het om Richard Madden terug te zien, je kameraad uit ‘Game of Thrones’?

«Het is altijd super om oude vrienden weer te zien. We hadden niet meer samen op een set gestaan sinds ‘Game of Thrones’ maar we hielden wel contact met elkaar. We stonden dus backstage te kletsen en namen tussendoor onze scènes op. Ik kan me slechtere werkomstandigheden voorstellen.» (lacht)

Wat zou jij doen als je onsterfelijk was?

«Eeuwen aan een stuk huilen! (lacht) Nee serieus, wie zou zo’n leven willen?»

Review

Wat doe je als je het eeuwige leven hebt? Ziedaar het dilemma van de twaalf ‘Eternals’, een groep superhelden die eruitzien als een (veel) betere versie van de Power Rangers. 7.000 jaar geleden werden ze naar de Aarde gestuurd om ons te beschermen tegen vieze monsters. Die zijn al vele eeuwen uitgeroeid, maar de chef van de bende (Salma Hayek) vraagt aan haar gezellen (onder wie Angelina Jolie, Richard Madden en Kumail Nanjiani) om op de mensenwereld te blijven en op nieuwe instructies te wachten. Er is al veel geschreven over deze New Age-versie van de ‘Avengers’, met zijn culturele en seksuele diversiteit. En over de regie van Chloé Zhao, die het traditionele hyperkinetische tempo inruilt voor een veel rustigere montage. ‘Eternals’, die meer shakespeariaans aanvoelt en qua verhaal (sterk) doet denken aan de vingerknip van Thanos, zal sommige Marvel-fans vooral doen geeuwen. Maar de schoonheid van de beelden en de kracht van de casting volstaan ruimschoots om deze halve renaissance de moeite waard te maken.