Koninklijke loge van station Brussel-Centraal opent deuren voor publiek

Koninklijke loge van station Brussel-Centraal opent deuren voor publiek
Belga / T. Roge

De ingang van het koninklijk salon in Brussel-Centraal ligt in de centrale gang van het station. Een wapenschild boven een dubbele deur verraadt de locatie. Het salon, ontworpen door architect Maxime Brunfaut, werd ingehuldigd in oktober 1952. De ruimte werd vooral gebruikt tijdens de Wereldtentoonstelling van 1958 om er buitenlandse delegaties te ontvangen.

De deuren van het salon zwaaien open van 23 juli tot en met 19 september. Aanleiding is de kunstinstallatie ‘Reis naar de rand van de wereld’, die kunstenares Myriam Louyest speciaal voor de locatie creëerde.

Gratis op bezoek bij de koning

Train World noemt het kunstproject «een denkbeeldige reis waar glas en marmer, herinneringen en dromen zich vermengen». Louyest installeerde er «discrete accenten (marmeren zeep in de badkamer, kleine glazen meteorieten, gouden kiezelstenen enzovoort), maar eveneens meer spectaculaire elementen zoals een glazen tuin aan het einde van het parcours».

Het project is gratis te bezoeken (telkens van donderdag tot en met zondag), maar er moet wel gereserveerd worden via de website van Train World.