Emmy voor beste verteller gaat naar... ex-president

Emmy voor beste verteller gaat naar... ex-president
AFP / V. Macon

De uitreikingsceremonie zelf zal plaatsvinden op 13 september. Kleinere prijzen worden vooraf aangekondigd. Er won al een andere president een Emmy, Dwight D. Eisenhower in 1956. Maar in zijn geval ging het om een ereprijs.

Na zijn afscheid als president in 2017 schreven Barack Obama en zijn echtgenote Michelle hun memoires. Naast hun stichting zonder winstoogmerk richtten ze een productiebedrijf op dat een contract tekende met Netflix voor een geschatte waarde van enkele tientallen miljoenen dollars.

De eerste documentaire van hun bedrijf, ‘American Factory’, won een Oscar voor beste lange documentaire en een Emmy voor regie. Maar het waren in dat geval de regisseurs die de prijzen kregen, niet de Obama’s.

Ook David Attenborough genomineerd

De opvolger van Obama, Donald Trump, heeft nooit een Emmy gewonnen voor zijn reality-tv-programma ‘The Apprentice’. Wel was hij twee keer genomineerd.

Andere genomineerden in de categorie voor beste verteller waren de voormalige NBA-ster Kareem Abdul-Jabbar (‘Black Patriots: Heroes of the civil war’), actrice Lupita Nyong’o (‘Serengeti II’) en de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough (‘The Mating Game’).