De Ensors worden genderneutraal

De Ensors worden genderneutraal
Belga / N. Maeterlinck

De categorieën ‘beste acteerprestatie in een hoofdrol’ en ‘beste acteerprestatie in een ondersteunende rol’ komen er zowel voor film als voor televisie. Omdat er in het verleden nog geen prijs voor de bijrollen bestond, blijft het aantal uitgereikte awards dus gelijk.

Berlijns voorbeeld

De organisatoren volgen daarmee het voorbeeld van het Filmfestival van Berlijn, dat eerder dit jaar al de aparte prijzen voor acteurs en actrices schrapte. Ook de Gouden Kalveren, de Nederlandse filmprijzen die vrijdag 1 oktober worden uitgereikt, zijn dit jaar voor het eerst genderneutraal.

Daarnaast ondergaan de Ensors nog enkele andere wijzigingen. Zo zullen vanaf volgend jaar ook remakes in aanmerking komen. De Ensor voor ‘debuut van het jaar’ wordt omgedoopt tot ‘belofte van het jaar’. De categorie ‘internationale doorbraak van het jaar’ krijgt dan weer de naam ‘internationale prestatie van het jaar’, omdat steeds meer Vlaamse talent niet eenmalig aan de slag kan in het buitenland, maar vaak actief betrokken blijft.

De Ensors worden uitgereikt op 29 januari, op de slotdag van het Filmfestival van Oostende. De nominaties worden op 3 januari bekengemaakt.