Nageroepen worden op straat? Deze simulator laat ook mannen de impact van straatintimidatie voelen

Als vrouw hoort nageroepen worden op straat er simpelweg bij. Een trieste realiteit, maar eentje die je niemand hoort ontkennen. Een korte wandeling door de stad volstaat om minstens één verwijt of een misplaatst compliment naar je hoofd geslingerd te krijgen, ook al heb je daar nooit om gevraagd. Helaas zijn het vaak mannen die de opmerkingen maken, mannen die zelf zelden of nooit geconfronteerd worden met straatintimidatie. Hoog tijd dus dat ook zij ervaren hoe dat voelt en dat is precies het doel van Poésie Masculine.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Wie de komende maand in het gemeentehuis van de Brusselse gemeente Sint-Gillis moet zijn, kan er niet naast kijken. Een acht meter lange tunnel siert dezer dagen het interieur en dat is niet zonder reden. Tijdens de pandemie staken Nathalie Erin, Frédéric Durieu en Gilles de Boncourt de koppen bij elkaar om een ongezien project uit de grond te stampen. Het doel? Mensen laten kennismaken met straatintimidatie. Om tot de beste resultaten te komen, ontwierpen ze een tunnel van 8,5 meter lang op 4 meter breed waar bezoekers doorheen kunnen wandelen om ondergedompeld te worden in wat voor veel vrouwen een dagelijkse realiteit is.

Onderdompeling

Concreet gaat het om een interactieve ervaring, die visuals en geluid combineert tot een immersieve simulator. Aan beide kanten van de tunnel staan schermen opgesteld met daarop mannen, die je als bezoeker intens aankijken. Van zodra je één van hen nadert, rollen er ook allerhande opmerkingen uit hun mond. Opmerkingen die volgens de drie kunstenaars gebaseerd zijn op echte verhalen, op getuigenissen van mensen in hun omgeving.

Poésie Masculine is dus een project dat technologie, kunst, opvoeding en maatschappelijke problematiek verweeft tot één geheel. Erin, Durieu en de Boncourt hopen dat de installatie de komende maand druk bezocht zal worden en dat ook andere Brusselse gemeentes het voorbeeld van Sint-Gillis zullen volgen. Door de kans te bieden aan scholen en organisaties allerhande is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen leren wat straatintimidatie met je doet en wat de gevolgen ervan zijn, zowel fysiek als psychologisch. Alleen op die manier kan straatintimidatie bij de wortel aangepakt worden en leven we hopelijk snel in een wereld waar je niet meer te maken krijgt met ongewenste opmerkingen en intimiderend gedrag.

De simulator is van 18 oktober tot 15 november gratis te bezoeken door iedereen, zowel individuen als scholen en andere organisaties. Een tijdslot reserveren via de website valt wel aan te raden.