Zware rellen bij betogingen tegen Kabila in Kinshasa

Zware rellen bij betogingen tegen Kabila in Kinshasa

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn honderden jongeren op straat gekomen om te betogen tegen president Joseph Kabila. Het kwam daarbij tot zware rellen met de ordediensten. Uit foto's die op de sociale media de ronde doen, is te zien dat er ook doden gevallen zijn, maar die foto's zijn niet geverifieerd. Vandaag verstrijkt de deadline voor de kiescommissie om tot verkiezingen op te roepen: over precies drie maanden komt er volgens de grondwet een einde aan Kabila's tweede en laatste termijn. Om druk uit te oefenen op het regime, om toch nog tijdig verkiezingen te organiseren, had de oppositie en het middenveld opgeroepen te betogen. Het openbare leven in Kinshasa is stilgevallen. De betogers riepen slogans waarin Kabila opgeroepen wordt te vertrekken. Op een van de centrale assen van Kinshasa, de avenue Lumumba, gooiden jongeren met stenen naar de agenten, en die antwoordden met traangas. In Kinshasa gaat het vooral om aanhangers van de UDPS, de partij van de historische oppositieleider Etienne Tshisekedi. Hij leidt ook de Rassemblement, de coalitie van verschillende oppositiepartijen die mee had opgeroepen tot de manifestatie.

In de wijk Limete, waar Tshisekedi sterk staat, werden autobanden, busjes en wagens in brand gestoken. Op Twitter circuleert ook een foto van een brandend hoofdkwartier van Kabila's partij in Limete. Aan het verkeersknooppunt van Limete, waar de optocht om 13 uur plaatstelijke tijd moet starten, staken betogers een grote affiche in brand waarop Kabila oproept tot dialoog om de politieke crisis waarin het land zich bevindt, te overwinnen. Het merendeel van de oppositiepartijen neemt niet deel aan die dialoog.

Martin Fayulu, leider van een partij die zich achter de Rassemblement geschaard heeft, tweette een foto waarop hij te zien is met een verbonden hoofd. "Zie hier de barbarij van Kabila's republikeinse wacht", zei Fayulu.

Ook onder meer in Goma en Kisangani wordt actie gevoerd.

Bron: Belga