Zuid-Europese lidstaten steken opnieuw de koppen bij elkaar over migratiecrisis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leiders van zeven zuidelijke lidstaten van de Europese Unie plegen vanavond opnieuw overleg over de migratiedruk waarmee ze blijven kampen. Ze pleiten voor een betere verdeling van de lasten over heel de EU. De leiders van Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus en Malta blazen om 19 uur verzamelen in Rome voor een korte vergadering en een werkdiner. Ze zullen het er hebben over de toekomst van de eurozone, het Europees economisch beleid en de voorbereiding van de Europese verkiezingen in 2019, maar vooral over de aanhoudende migratiecrisis.

In Italië kwamen in 2017 naar schatting 119.000 mensen aan, in Griekenland bijna 29.000. Die cijfers blijven hoog, ondanks de akkoorden die respectievelijk met Libië en Turkije gesloten werden om de migratiedruk te verlichten. In Spanje steeg het aantal Algerijnen en Marokkanen dat via de kust het land binnenkwam van 6.000 in 2016 naar bijna 23.000 in 2017. Een constante in de migratiecrisis zijn de lange asielprocedures die de Zuid-Europese landen moeten afhandelen. Verschillende landen ondervinden ook grote problemen om de vele duizenden migranten in goede omstandigheden op te vangen - of überhaupt onderdak te geven.

Vanuit Zuid-Europa blijft dan ook de roep weerklinken om de migranten beter over de EU te spreiden. "Italië kan niet blijven de rekening betalen, noch op financieel, noch op politiek vlak", zei de Italiaanse minister van Financiën Carlo Padoan maandag nog.

Het is al de vierde keer dat de zeven landen de koppen bij elkaar steken. Het oorspronkelijke initiatief ging uit van de Griekse premier Alexis Tsipras, die zijn collega's in september 2016 voor de eerste keer bij elkaar bracht. Ook in januari en in april 2017 kwamen ze bijeen.

Bron: Belga