Zuid-Afrika trekt terugtrekking uit Internationaal Strafhof in

Zuid-Afrika trekt terugtrekking uit Internationaal Strafhof in

Zuid-Afrika heeft officieel zijn verzoek ingetrokken om uit het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres is daarover gisteren ingelicht, zo berichten lokale media vandaag. Twee weken geleden oordeelde een rechtbank dat de beslissing om zich terug te trekken uit het ICC ongrondwettelijk was. Zuid-Afrika kondigde in oktober vorig jaar aan dat het land uit het ICC zou vertrekken, omdat het lidmaatschap in de weg zou staan van de Zuid-Afrikaanse inspanningen om conflicten in Afrika te helpen oplossen. De belangrijkste oppositiepartij Democratische Alliantie trok daarop naar justitie. Volgens de partij handelde minister van Justitie Michael Masutha niet volgens de wet, omdat hij de aankondiging deed zonder daarvoor parlementaire goedkeuring te vragen.

Eind februari gaf een rechtbank in de hoofdstad Pretoria de Democratische Alliantie gelijk. Als Zuid-Afrika de procedure om uit het ICC te stappen wil opstarten, moet het de goedkeuring van het parlement krijgen. Verwacht wordt dat de regering de procedure, die ruim een jaar duurt, opnieuw zal opstarten na raadpleging van het parlement, waar het regerende ANC een absolute meerderheid heeft.

Ook Burundi een Gambia kondigden aan uit het Internationaal Strafhof te zullen stappen. De kersverse Gambiaanse president Adama Barrow gaf echter al te kennen de beslissing van zijn voorganger ongedaan te zullen maken en zijn land in het ICC te zullen houden.

Bron: Belga