"Zonnebank kan leiden tot overdosis vitamine D"

"Zonnebank kan leiden tot overdosis vitamine D"

Onderzoekers van het UZ Leuven weerleggen de stelling dat uv-straling - bijvoorbeeld door overdadig zonnebankgebruik - onmogelijk de oorzaak kan zijn van een overdosis vitamine D in het menselijk lichaam. De resultaten van hun onderzoek werden zopas gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine.

Zowel een tekort als een teveel aan vitamine D is schadelijk voor het bot. Zo verhogen spiegels meer dan 60 microgram vitamine per liter het risico op valincidenten. Bij nog hogere waarden bestaat het gevaar van botafbraak en van te hoge calciumwaarden in het bloed. De meeste frequente oorzaak van een overdosis is het buitensporig gebruik van vitamine D-supplementen. Dit laatste is ook de reden waarom overdosissen steeds vaker voorkomen.

Onlangs stelden de artsen van UZ Leuven bij een patiënte met breuken zeer hoge vitamine D-waarden vast, terwijl ze geen vitamine D-supplementen nam. Door uitsluiting van andere oorzaken bleek regelmatig zonnebankgebruik de oorzaak te zijn van de overdosis. De vitamine D-spiegels zakten ook toen de vrouw haar zonnebankgebruik verminderde. Deze bevindingen bevestigen een eerder vergelijkbaar geval in de Amerikaanse Mayo Clinic.

Bron: Belga