Zoektocht naar voetballers in grot in Thailand gaat zevende dag in

Zoektocht naar voetballers in grot in Thailand gaat zevende dag in

De zoektocht naar 12 jonge voetballers en hun trainer in een ondergelopen grot in Thailand is vrijdag de zevende dag ingegaan. De Thaise premier Prayut Chan-o-Cha kwam de ouders van de tieners die aan de ingang van de grot kamperen, moed inspreken. De kansen op overleving worden echter steeds kleiner. Het regent al dagen in het noorden van Thailand, en het water in de grot blijft stijgen, ondanks de waterpompen die geïnstalleerd zijn. Vanuit de hoofdstad Bangkok hebben de autoriteiten nog 40 extra waterpompen laten aanrukken. Een en ander bemoeilijkt de reddingsoperaties van de duikers, onder wie ook Amerikaanse militairen en Britse duikers. De duikers moesten hun werkzaamheden donderdag staken door het hoge waterpeil.

Soldaten proberen met de hulp van drones ook een alternatieve ingang te vinden tot de grot, los van de ondergelopen hoofdingang. Het risico op instortingen daarbij is echter niet onbestaande, en het moet ook veilig zijn om de reddingswerkers door een alternatieve ingang te sturen.

De Thaise premier riep de ouders van de tieners vrijdag op "er te blijven in geloven". "Geloof in je eigen kinderen. Geloof in de autoriteiten. Als ze eruit zijn, neem ik ze allemaal mee naar Pattaya", grapte Prayut Chan-o-Cha in een verwijzing naar het befaamde strand in Thailand.

De jonge voetballers tussen de 11 en 16 jaar en hun 25-jarige trainer zijn sinds zaterdag vermist. Ze besloten om naar de grot van Tham Luang, vlakbij de grens met Myanmar en Laos, te gaan na een voetbaltraining. Ze zijn sindsdien niet meer gezien. Hun fietsen aan de ingang van de grot zijn het enige teken dat ze daar geweest zijn. Het is nog altijd niet duidelijk waarom ze daarnaartoe trokken. Duidelijk is wel dat ze verrast werden door een overstroming na zware regenbuien.

Thailand zit middenin het regenseizoen. De moessonregens veroorzaken vaak overstromingen in grotten.

Bron: Belga