Zeven soldaten en 80 "terroristen" gedood in noorden Burkina Faso

Zeven soldaten en verschillende burgers zijn gedood in een aanval op een militair detachement in Arbinda, in het noorden van Burkina Faso. Daarbij zijn ook 80 "terroristen" gedood, aldus de generale staf van het leger in een persbericht. "Een groot aantal terroristen viel tegelijk het militair detachement en de burgerbevolkingen van Arbinda", in de provincie Soum, aldus het persbericht. De aanval was van een zeldzame intensiteit en duurde enkele uren. "De vastberadenheid en moed van de elementen van het detachement samengesteld uit de landtroepen en de gendarmerie hebben toegelaten 80 terroristen te neutraliseren", aldus de generale staf. Vier militairen en drie gendarmes kwamen ook om. "Ook verschillende burgerslachtoffers zijn geteld", aldus nog het leger.

"Een honderdtal motos, bewapening en grote hoeveelheden munitie zijn teruggevonden", aldus nog het persbericht.

In de Sahelregio zijn verschillende gewapende groeperingen actief, waarvan sommige trouw hebben gezworen aan al-Qaida of IS. Niet alleen in Burkina Faso, maar ook in de buurlanden Mali en Niger worden met regelmaat van de klok aanvallen en aanslagen gepleegd.

Sinds 2015 vielen in Burkina Faso meer dan 700 doden door jihadistische aanslagen. Ongeveer 560.000 mensen zijn ontheemd of weggevlucht, aldus de Verenigde Naties.

Bron: Belga