Zeven mensen opgepakt die "terroristisch complot" planden in Melbourne

Zeven mensen opgepakt die "terroristisch complot" planden in Melbourne

De Australische politie heeft een "terroristisch complot" verijdeld, dat verschillende aanslagen plande op kerstdag in het centrum van Melbourne. Zeven mensen werden opgepakt, en een reeks wapens werd in beslag genomen, aldus de politie van de staat Victoria. Zowat 400 zwaargewapende politieagenten voerden donderdagavond en vrijdagochtend operaties uit in verschillende woningen in het noorden van Melbourne, nadat een onderzoek in de afgelopen twee weken leidde naar een "terroristisch complot".

De opgepakte personen planden aanslagen tegen bekende plaatsen in de miljoenenstad, zoals het station in Flinders Street, Federation Square, dat zeer populair is bij toeristen, en de St Paul's Cathedral, aldus politiechef van Victoria Graham Ashton. "We menen dat ze een aanslag wilden plegen op verschillende manieren, waarschijnlijk op kerstdag. Er zou onder meer een explosie plaatsvinden, er zouden explosieven gebruikt worden, we hebben bewijzen die die hypothese ondersteunen." Daarnaast zouden ze mogelijk andere wapens hebben willen gebruiken, zoals messen en een vuurwapen. Volgens Ashton zou bij de aanslag een "substantieel aantal mensen" zijn gedood of gewond zijn geraakt.

Twee van de zeven verdachten zijn ondertussen weer vrijgelaten. Van de vijf verdachten die nog opgesloten zijn, hebben er vier met Libanese roots en werden geboren in Australië. De vijfde is een Australische burger geboren in Egypte. Het zijn allemaal twintigers. De politie gaat ervan uit dat ze op zichzelf geradicaliseerd zijn, maar wel geïnspireerd werden door terreurgroep Islamitische Staat en de propaganda van IS.

De premier van Victoria Daniel Andrews liet al weten dat er extra politie in de straten van de hoofdstad van de staat aanwezig zullen zijn tijdens de kerstperiode. "Wat gepland werd, was geen daad die door geloof of godsdienstige regels werd geïnspireerd, maar wel een daad uit kwade wil, een criminele daad", zei hij.

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull noemde het plan volgens ABC "een van de belangrijkste terroristische complotten die in de laatste jaren werden verijdeld".

Bron: Belga