Zestien doden bij aanval op universiteit in Kaboel

Zestien doden bij aanval op universiteit in Kaboel

Bij de aanval op een Amerikaanse universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, die woensdagavond begon en meer dan tien uur duurde, zijn zestien mensen gedood. De aanval op de gerenommeerde universiteit met 1.700 studenten is donderdagavond nog steeds niet opgeëist. Begin deze maand werden een Amerikaanse en Australische professor van de onderwijsinstelling ontvoerd, maar ook daarvoor eiste niemand de verantwoordelijkheid op.

"Zestien mensen werden gedood, onder hen acht studenten. Ook 53 mensen zijn gewond, sommigen ernstig", klinkt het bij de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er onder de doden ook een politieagent, een bewaker van de universiteit en een bewaker van een nabijgelegen school voor blinden en slechtzienden. De politie doodde ook twee van de aanvallers, maar met hoeveel ze in totaal waren is momenteel nog niet duidelijk.

Woensdag in de vroege avond werden de eerste explosies en geweerschoten gehoord op de universiteit, op het moment dat vele studenten een avondles bijwoonden. Niet veel later omsingelde het Afghaanse leger de campus, hierbij bijgestaan door militaire adviseurs van de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen. Gedurende de nacht werden honderden studenten geëvacueerd. Een handvol studenten, sommigen doodsbang en in tranen, werden aan het einde van de aanval door de politie van de campus geleid.

De aanval vond plaats op het moment dat de taliban in Afghanistan bezig zijn met een offensief tegen de door het Westen gesteunde regering. De aanvallen van de taliban nemen toe, terwijl het door Amerika gesteunde Afghaanse leger probeert te beletten dat ze de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand bereiken.

Bron: Belga