Zeker 40 doden bij offensief tegen Houthi-rebellen in Jemen

Zeker 40 doden bij offensief tegen Houthi-rebellen in Jemen

Bij gevechten tussen Jemenitische regeringstroepen en Houthi-rebellen in een rebellenenclave in het zuiden van het land zijn dinsdag zeker 40 doden gevallen. Dat meldt het Jemenitische leger.

De troepen van president Abd Rabbo Mansour Hadi vielen dinsdag het stadje Beihan binnen, het laatst overblijvende Houthi-bolwerk in de zuidelijke provincie Chabwa. De Jemenitische troepen kregen daarbij luchtsteun van de Arabische coalitie geleid door Saoedi-Arabië.

Volgens het leger kwamen in Beihan zeker 12 soldaten en 28 rebellen om het leven. De regeringstroepen namen ook 14 rebellen gevangen. De Jemenitische strijdkrachten hebben het voorbije jaar forse vooruitgang geboekt in hun strijd tegen de sjiitische Houthi-rebellen. De rebellen werden verdreven uit de vijf zuidelijke provincies van het land, en hebben daar enkel nog Beihan onder controle. De Houthi's controleren wel nog altijd de hoofdstad Sanaa en het noorden van het land.

De oorlog in Jemen woedt nu al sinds september 2014, toen de Houthi-rebellen gesteund door de aanhangers van ex-president Ali Abdallah Saleh de hoofdstad Sanaa binnenvielen. In maart 2015 kwam de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in het spel, om te proberen de rebellen terug te dringen. Ondertussen vielen in het Jemenitische conflict al meer dan 7.000 doden en 37.000 gewonden.

Bron: Belga