WK veldrijden: Wout van Aert pakt derde wereldtitel op rij

WK veldrijden: Wout van Aert pakt derde wereldtitel op rij

Wout van Aert (Crelan-Charles) heeft vandaag in het Nederlandse Valkenburg voor de derde keer in zijn carrière de wereldtitel in het veldrijden veroverd. Michael Vanthourenhout pakte op 2:13 van de winnaar verrassend het zilver, topfavoriet Mathieu van der Poel moest vrede nemen met brons en blijft dus op één wereldtitel (2015) steken. De 23-jarige Van Aert domineerde bijna van start tot finish en reed zijn rechtstreekse concurrent Van der Poel volledig in de vernieling. De Nederlander was nochtans zoals de voorbije jaren als topfavoriet gestart, maar kon het eens te meer niet waarmaken. De Belgische kampioen had dan weer net op tijd de topvorm te pakken en maakte het verschil in de tweede ronde, toen Van der Poel al op enkele foutjes te betrappen was en onze landgenoot er in de loopstroken bovenuit stak.

Op het einde van de tweede ronde bedroeg het verschil al 25 seconden, een ronde later was dat al net al iets meer dan een minuut. Halfweg cross was duidelijk dat Van Aert op weg was naar een derde wereldtitel, als hij van pech gespaard zou blijven. Van der Poel had bovendien met de verrassende Michael Vanthourenhout een bijzonder lastig blok aan het been. Van der Poel moest echter ook Vanthourenhout laten rijden en moest tot in de slotronde met Toon Aerts bikkelen voor de derde plaats.

Voor bondscoach Sven Vanthourenhout kan zijn eerste Wereldkampioenschap niet anders als een succesverhaal omschreven worden. Op voorhand werd hij hier en daar bekritiseerd door de niet-selectie van routinier Kevin Pauwels, kritiek die verstomt met de drie gouden medailles die hij ons land bezorgde. Eerder waren er immers ook wereldtitels voor Eli Iserbyt bij de beloften en Sanne Cant bij de vrouwen elite.

Bron: Belga