WK hockey (v) - Red Panthers starten met nederlaag tegen Nieuw-Zeeland

De Red Panthers (FIH-13) zijn zondag in Londen met een 4-2 nederlaag tegen groepsfavoriet Nieuw-Zeeland (FIH-4) aan het wereldkampioenschap vrouwenhockey begonnen. Bij de rust stonden de Belgen nog 1-2 voor. De Belgische hockeyvrouwen van bondscoach Niels Thijssen werden in het eerste kwart meteen op de eigen achterlijn gedrukt, maar incasseerden geen doelpunt. In het tweede kwart verzilverden de Nieuw-Zeelanders hun dominantie. Kelsey Smith (24.) benutte met succes een strafcorner. Na dat openingsdoelpunt sloeg de motor van de Red Panthers plots aan. Louise Versavel (28.) veegde in de rebound de achterstand weg, Jill Boon (28.) knalde de 1-2 onhoudbaar tegen de netten. De tweede helft begon desastreus voor de Belgen, die vorig jaar zilver veroverden op het EK. Shiloh Gloyn (32.) zette eerst een strafcorner om, Olivia Merry (32.) bracht de Kiwi's zelfs op voorsprong. De partij ging nadien gelijk op en de Belgen kregen nog enkele mogelijkheden. Scoren lukte voor Barbara Nelen en Jill Boon echter niet. Merry (54.) stelde de Nieuw-Zeelandse zege helemaal veilig.

De WK-start van de Red Panthers doet denken aan die van 2014 in Den Haag. Ook toen ging België meteen onderuit tegen Nieuw-Zeeland, dat al jaren tot de wereldtop behoort. Ietwat onder de indruk van de omstandigheden kwamen ze toen op een 0-4 achterstand, uiteindelijk werd het nog 3-4.

In de andere wedstrijd in groep D won Australië (FIH-5) zaterdag al met 3-2 van Japan (FIH-12). Dinsdag neemt het team van coach Niels Thijssen het op tegen Australië, zaterdag is Japan de tegenstander. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de tweede en derde spelen barrages.