WK 2018 - Toni Kroos redt het vel van wereldkampioen Duitsland

WK 2018 - Toni Kroos redt het vel van wereldkampioen Duitsland

Wereldkampioen Duitsland is op het WK door het oog van de naald gekropen. Toni Kroos bezorgde zijn land zaterdagavond met een goal in de 95e minuut een 2-1 overwinning tegen Zweden. Door die late treffer heeft Duitsland alsnog zijn lot in groep F in eigen handen. Met drie punten komt Duitsland naast Zweden. Mexico, dat eerder op de dag met 2-1 won van Zuid-Korea, leidt met 6 op 6. Zuid-Korea is nog puntenloos.

Volgende week woensdag (op 27 juni) staan Zuid-Korea/Duitsland en Mexico/Zweden op het programma. Bij gelijk aantal punten is het doelpuntensaldo doorslaggevend. Mexico staat op +2, Duitsland en Zweden op 0 en Zuid-Korea op -2.

Joachim Löw greep na het pijnlijke 0-1 verlies tegen Mexico in en wijzigde zijn ploeg op twee plaatsen. Middenvelders Mesut Özil en Sami Khedira verloren hun plaats aan Sebastian Rudy en Marco Reus. De geblesseerde Mats Hummels werd centraal achterin vervangen door Antonio Rüdiger. Op de linksback kon Löw weer een beroep doen op de herstelde Jonas Hector, die Marvin Plattenhardt naar de bank verwees.

Bij Zweden verschenen de verwachte elf aan de aftrap, met verdediger Victor Lindelöf die door ziekte de partij tegen Zuid-Korea (1-0) had gemist.

Duitsland en Zweden namen in het stadion waar België maandag van Panama won geen tijd voor een studieronde. Draxler mocht al in de tweede minuut van dichtbij aanleggen maar zag zijn schot op de lijn gekeerd. Nog voor het kwartier claimde heel Zweden een penalty nadat Rüdiger de Zweedse spits Berg tegen de grond werkte in de zestien. Maar de Poolse ref noch de VAR grepen in.

Net voorbij het half uur opende Toivonen de score. De spits van Toulouse tikte na een knappe borstcontrole het leer over Manuel Neuer. De wereldkampioen flirtte nu met uitschakeling en moest aanvallen. Invaller Gündogan haalde uit maar Olsen redde knap.

Joachim Löw hield aan de rust Draxler in de kleedkamer en bracht met Mario Gomez een extra spits. Slechts drie minuten na de spelhervatting hingen de bordjes in evenwicht. Na een voorzet van Werner maakte Reus met de knie (en een gelukje) gelijk.

De Duitsers dreven het tempo op en creëerden kans na kans maar onder meer invaller Gomez knalde van dichtbij over.

Acht minuten voor tijd viel de Mannschaft met tien na een tweede geel voor Boateng. Ondanks de numerieke minderheid kreeg Duitsland nog twee reuzenkansen maar Gomez richtte zijn kopbal slecht en Julian Brandt raakte de paal. De wereldkampioen leek vrede te moeten nemen met een draw maar het voetbalcliché luidt dat je met Duitsers nooit klaar bent en dat bewees Kroos door in de 95e minuut alsnog te scoren. De middenvelder van Real Madrid krulde een vrije trap vanuit een moeilijke hoek enig mooi in de winkelhaak.

Bron: Belga