Westen vraagt Kinshasa om toegang tot internet niet te blokkeren

Westen vraagt Kinshasa om toegang tot internet niet te blokkeren

Verscheidene westerse landen, waaronder België, hebben er bij de Congolese autoriteiten op aangedrongen om de toegang tot communicatiemiddelen niet te blokkeren tijdens de post-electorale periode. De bekendmaking van de verkiezingsresultaten wordt volgende zondag verwacht. "We vragen aan de regering om de communicatiemiddelen niet te blokkeren, en dan met name de toegang tot internet en de media", aldus vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Staten in een gezamenlijk persbericht.

De toegang tot internet en de sociale netwerken werd gisteren opgeschort voor onbepaalde tijd op beslissing van de regering. Ook het versturen van sms'en bleek maandagnamiddag niet mogelijk.

Radio France Internationale (RFI), die veel aandacht had voor de Congolese verkiezingen en er druk beluisterd werd, was ook niet meer te ontvangen in hoofdstad Kinshasa.

De presidentsverkiezing moet voor een opvolger zorgen voor president Joseph Kabila, die zich na 18 jaar aan de macht niet meer verkiesbaar mocht stellen.

De nacht van oud op nieuw is rustig verlopen in Kinshasa.

Bron: Belga