Wellens mikt voluit op bollentrui: "Wil hem heel graag naar Parijs meenemen"

Wellens mikt voluit op bollentrui: "Wil hem heel graag naar Parijs meenemen"

Tim Wellens (Soudal-Lotto) maakt van de bergtrui zijn hoofddoel in deze Tour de France. "Aanvankelijk lag de focus op ritwinst, maar hoe langer ik die trui draag, hoe meer ik begin te geloven dat ik die wil meenemen tot in Parijs", vertelde hij op de tweede rustdag in Nîmes. Tim Wellens draagt de bollentrui sinds de derde etappe, die naar Epernay. Hij knokte zich de voorbije dagen telkens in de punten en hoewel zijn voorsprong op Thibaut Pinot is verkleind, blijft hij wel leider, met 64 punten, 14 meer dan de Fransman. "Ik mikte eerst op een ritzege in de Tour", aldus Wellens. "Maar ik draag die trui nu al zo lang, dat de focus is verlegd. Hoe dichterbij Parijs komt, hoe meer ik er in begin te geloven dat ik die trui daar ook kan dragen. Ik moet er gewoon voor knokken."

Al beseft Wellens dat het niet gemakkelijk wordt. Dinsdag wordt een sprint, woensdag wellicht een etappe voor de vluchters, maar donderdag en vrijdag worden twee heel belangrijke dagen in de bergen voor dat klassement. "Het gaat om rit 18 en 19", klinkt het bij de Limburger, "vooral in rit 18 moet ik enorm mijn best doen om punten te rapen. Wie mijn grootste uitdagers zijn? Het kan nog alle kanten uit. Ik denk dat de klassementsrenners nog veel punten kunnen pakken. Op die cols aan de finish vallen er gewoon veel punten te grijpen. Ik denk niet dat Pinot er mee bezig is, maar als hij nog twee keer zou winnen bergop, dan graait hij 80 punten mee. Dan moet ik zien dat ik elders genoeg punten heb verzameld."

Ploegmaat De Gendt, derde in de stand met 37 punten, kan een belangrijke helper zijn. "In de eerste plaats moet ik proberen om punten te grijpen onderweg in een ontsnapping, lukt het niet, dan is het hopen dat Thomas bijvoorbeeld mee is en die punten afsnoept van een ander. Kijk, ik moet mijn punten grijpen in een vlucht. Als ik een goede dag heb, kan ik op cols onderweg punten scoren. Dat moet ik doen via een ontsnapping. Als ik wegrijd met de beste renners van het peloton, zijn mijn kansen klein. Dus moet je hopen dat je bij de start van de rit goed bent, die vlucht haalt en punten pakt, vooral in rit 18 waar er veel te verdienen zijn."

Wordt de warmte zijn grootste tegenstander? "Ik heb de voorbije maanden toch veel progressie gemaakt", eindigde hij, "er hard aan gewerkt om dat probleem aan te pakken. Het wordt warm de komende dagen, heel heet zelfs, maar zoals ik nu de voorspellingen zag in de Alpen zou het daar toch kouder zijn. Slechts 18 graden op de Galibier en misschien zelfs wat regen, maar dat zien we dan wel."

Bron: Belga