Washington wil snel nieuwe raketten in Azië ontplooien

Washington wil snel nieuwe raketten in Azië ontplooien

De Verenigde Staten willen snel nieuwe raketten ontplooien in Azië, als het kan al in de komende maanden, om zo de groeiende macht van China in de regio tegen te gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vandaag aangekondigd. Esper kreeg vragen over de mogelijkheid dat de VS nieuwe conventionele middellangeafstandsraketten zouden inzetten in Azië, nu het INF-verdrag niet langer van kracht is. "Ja, ik zou dat graag doen", aldus Esper op het vliegtuig naar het Australische Sydney. "We willen dat zo snel mogelijk doen."

Esper begint in Sydney aan een rondreis van een week door Azië. "Ik zou graag in maanden spreken, maar dit zijn zaken die de neiging hebben meer tijd nodig te hebben dan voorzien."

Hij verduidelijke niet waar de VS zulke wapens zouden neerpoten. "Ik wil niet speculeren." Hij wees erop dat over zulke beslissingen altijd met bondgenoten wordt overlegd.

De VS stapten gisteren officieel uit het INF-verdrag, dat tijdens de Koude Oorlog is afgesloten tussen Washington en Moskou om grondraketten met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer te verbieden. Washington beschuldigde Rusland er al langer van dat verdrag te schenden.

Het staat de VS nu vrij om de concurrentie aan te gaan met China. Het Chinese arsenaal bestaat voornamelijk uit wapens die door het INF-verdrag waren verboden. China was echter nooit gebonden door de bepalingen van dat verdrag. "Het zal niet verbazen dat we gelijkaardige capaciteiten willen", aldus nog Esper.

Bron: Belga