Washington is "bezorgd" over escalatie van spanningen tussen Libanon en Israël

De Verenigde Staten zijn "bezorgd" over de "escalatie van de spanningen" aan de grens tussen Libanon en Israël, waar raketten zijn afgevuurd tussen Libanese beweging Hezbollah en het Israëlische leger. Dat stelt een verantwoordelijke van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. Hezbollah moet stoppen met de vijandige acties die de veiligheid, stabiliteit en soevereiniteit van Libanon bedreigen", klinkt het. "Dit is opnieuw een voorbeeld van de destabiliserende rol van de Iraanse invloeden die de vrede en veiligheid in de regio destabiliseren."

De Libanese beweging Hezbollah had zondag twee of drie antitankraketten afgevuurd op het noorden van Israël. Die richtten schade aan een militaire stelling en een ziekenwagen aan. Volgens een militaire woordvoerder beantwoordde Israël de aanval met een honderdtal artilleriegranaten.

De spanningen tussen Israël en het sjiitische Hezbollah lopen hoog op. Hezbollah, een bondgenoot van Iran, had de voorbije dagen al met een aanval tegen Israël gedreigd. De militante beweging beschuldigde Israël er vorige week van dat het met een drone aanvallen uitvoerde in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, de hoofdstad van Libanon.

Bron: Belga