"VS zullen de milities die op hen rekenen niet beschermen"

"VS zullen de milities die op hen rekenen niet beschermen"

De Syrische president Bashar al-Assaf heeft vandaag een waarschuwing verspreid voor de milities die "gokken" op bescherming vanuit Washington. De Verenigde Staten zullen jullie niet beschermen, zo luidde de boodschap in een tv-toespraak. "De Amerikanen dragen jullie niet in het hart, of in de armen. Jullie zitten in hun binnenzak, want jullie zijn een instrument voor ruilhandel", verklaarde Assad. "Aan de groepen die gokken op de VS, zeggen we: 'zij zullen jullie niet beschermen'", benadrukte de Syrische president nog.

Assad lijkt met die boodschap te verwijzen naar de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), een gewapende organisatie die met steun van de VS in Syrië strijd heeft gevoerd tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Koerden zijn er daardoor in geslaagd om een omvangrijk grondgebied aan de Syrisch-Turkse grens onder controle te krijgen.

Maar door de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië worden de Koerdische milities bedreigd. Turkije beschouwt YPG namelijk als een terreurorganisatie en dreigt daarom in het noorden van Syrië een offensief tegen die beweging op te starten.

De Koerden hebben toenadering gezocht tot het regime in Damascus. Maar de onderhandelingen over het behoud van de Koerdische semi-autonomie zijn vastgelopen.

Bron: Belga