VS voeren aanval uit tegen Syrische regeringsdoelwitten

VS voeren aanval uit tegen Syrische regeringsdoelwitten

Het gaat om de eerste rechtstreekse aanval van de VS tegen het regime van de president sinds het begin van de burgeroorlog zes jaar geleden. President Donald Trump noemt de aanval noodzakelijk voor de nationale veiligheid van zijn land, en roept de "geciviliseerde landen" op om de VS bij te staan.

De VS vuurden meer dan vijftig 'Tomahawk'-raketten af vanop oorlogsschepen op de Middellandse Zee op de Syrische luchtvaartbasis van Shayrat, van waaruit de gifgasaanval van dinsdag zou zijn uitgevoerd. Die basis is gelinkt aan het Syrische programma van chemische wapens, en rechtstreeks gelinkt aan de vreselijke gebeurtenissen van dinsdag, aldus Amerikaanse functionarissen.

President Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hadden eerder op de dag aangekondigd dat militaire acties tegen het regime niet uitgesloten waren. Rusland had de VS eerder op de avond tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een militaire interventie in Syrië.

"De aanval in Syrië is vitaal voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten", aldus Trump na de aanval donderdagavond. Hij roept de "geciviliseerde landen" op om de VS te vervoegen "om een einde te maken aan de slachtingen en het bloedvergieten in Syrië", aldus persagentschap Associated Press.

De Syrische staatstelevisie spreekt van een "Amerikaanse agressie" tegen de militaire basis.